Badak Berendam.
You can cook Badak Berendam using 14 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Badak Berendam
- It's of Kuah Santan.
- Prepare 200 ml of Sekotak santan.
- It's Sedikit of garam dan gula secukup rasa.
- You need Sedikit of halba.
- It's of Secawan air.
- It's Sedikit of tepung jagung utk pekatkan.
- It's of Kuih (badaknya 😅).
- It's 2 cawan of tepung pulut.
- It's 3/4 cawan of air.
- You need of Pewarna hijau.
- It's of Inti Kelapa.
- Prepare 1/2 of kelapa muda (parut).
- Prepare of Gula Melaka.
- You need of Gula putih.
Langkah memasak Badak Berendam
- Masak santan bersama sedikit garam dan halba. Kacau sehingga mendidih..
- Bancuh tepung pulut bersama air dan pewarna hijau. Tambah tepung kalau perlu. Adun sehingga tepung tidak melekat dijari. Bulat bulat kan mengikut saiz yg dikehendaki.
- Inti yang dimasak tadi biarkan sejuk. Masukkan ditengah adunan tepung dan bulatkan semula. Rebus dalam air mendidih dan biar sehingga timbul..