Pais Ikan Temenung.
You can cook Pais Ikan Temenung using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Pais Ikan Temenung
- You need 8 of ekor ikan temenung (saiz sederhana).
- It's 1 of sudu kecil (sudu kfc) garam kunyit.
- You need 2 cawan of kelapa parut.
- It's 2 batang of serai.
- It's 1 of biji bawang merah.
- It's 2 of sudu besar cili kering kisar.
- You need 2 of sudu kecil (sudu kfc) minyak masak.
- You need 3 of biji cili padi.
- Prepare 10 of biji belimbing buluh.
- You need 1 helai of daun kunyit.
- It's Daun of pisang (untuk balut).
- You need 1/2 of sudu kecil (sudu kfc) garam.
- Prepare 2 of sudu kecil (sudu kfc) gula perang.
Langkah memasak Pais Ikan Temenung
- Basuh bersih ikan temenung dan toskan. Kelar dan gaulkan dengan garam kunyit..
- Kisar serai bersama-sama dengan minyak masak. Kemudian, masukkan cili kisar dan 1 cawan kelapa parut. Kisar kasar. Keluarkan bahan kisar dan campur bersama 1 cawan kelapa parut, cili padi yang telah dipotong serong, garam, gula perang, bawang dan daun kunyit yang telah dihiris nipis serta belimbing buluh yang telah dipotong dua. Kacau sebati..
- Gaulkan bahan-bahan tadi dengan ikan. Perap selama lebih kurang 10 minit. Kemudian, susun ikan di atas daun pisang dan balut..
- Bakar menggunakan pemanggang ajaib selama lebih kurang 30 minit menggunakan api sederhana kecil. Balik-balikkan pemanggang ajaib semasa proses membakar. Siap dan sedia untuk dihidangkan..