Laksa Penang.
You can have Laksa Penang using 14 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Laksa Penang
- You need 6 of ekor ikan kembung (sederhana).
- Prepare 5 keping of asam keping (rebus ikan).
- Prepare 10 keping of asam keping (kuah).
- You need 1 of sudu besar garam.
- Prepare 7 ulas of bawang merah.
- You need 1/2 of labu bawang besar.
- Prepare 10-15 of tangkai cili kering.
- It's of Belacan sebesar ibu jari.
- You need 1 of bunga kantan.
- It's 1 of ikat daun kesum.
- It's 2 cm of lengkuas.
- You need 2 batang of serai.
- It's 1 of bungkus laksa kering.
- You need of Air secukupnya.
Langkah memasak Laksa Penang
- Rebus ikan kembung bersama garam,asam keping dan sedikit air..
- Kemudian asingkan isi dan tulang..
- Masukkan isi ikan ke dalam pengisar. Tambah sedikit air. Kakmie kisar tak lumat sangat sebab nak bagi kuah laksa kita ada ketulan isi ikan..
- Tulang ikan kakmie kisar jugak. Tambah sedikit air. Lepas tu guna penapis untuk ambik air saja..
- Bakar dahulu belacan. Kemudian kisar semua bahan ini hingga lumat..
- Panaskan kuali yang ada air rebusan ikan tadi, kemudian masukkan isi ikan yang dikisar tadi..
- Masukkan jugak air tulang ikan dan bahan kisar. Gaul hingga sekata..
- Kemudian masukkan serai,bunga kantan,lengkuas,daun kesum dan asam keping. Tambah air sikit jika nak kuah lebih banyak. Masak hingga mendidih..
- Oh ya, lupa nak beritahu, sebelum masak kuah tadi, kakmie dah rendam laksa kering tu supaya ia cepat lembut. Rebus sekejap je tau..
- Kemudian sediakan aksesorinya. Hehe. Orait siap!.