Easiest Way to Cook Yummy Laksa Penang

Laksa Penang.

Laksa Penang You can have Laksa Penang using 14 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Laksa Penang

  1. You need 6 of ekor ikan kembung (sederhana).
  2. Prepare 5 keping of asam keping (rebus ikan).
  3. Prepare 10 keping of asam keping (kuah).
  4. You need 1 of sudu besar garam.
  5. Prepare 7 ulas of bawang merah.
  6. You need 1/2 of labu bawang besar.
  7. Prepare 10-15 of tangkai cili kering.
  8. It's of Belacan sebesar ibu jari.
  9. You need 1 of bunga kantan.
  10. It's 1 of ikat daun kesum.
  11. It's 2 cm of lengkuas.
  12. You need 2 batang of serai.
  13. It's 1 of bungkus laksa kering.
  14. You need of Air secukupnya.

Langkah memasak Laksa Penang

  1. Rebus ikan kembung bersama garam,asam keping dan sedikit air..
  2. Kemudian asingkan isi dan tulang..
  3. Masukkan isi ikan ke dalam pengisar. Tambah sedikit air. Kakmie kisar tak lumat sangat sebab nak bagi kuah laksa kita ada ketulan isi ikan..
  4. Tulang ikan kakmie kisar jugak. Tambah sedikit air. Lepas tu guna penapis untuk ambik air saja..
  5. Bakar dahulu belacan. Kemudian kisar semua bahan ini hingga lumat..
  6. Panaskan kuali yang ada air rebusan ikan tadi, kemudian masukkan isi ikan yang dikisar tadi..
  7. Masukkan jugak air tulang ikan dan bahan kisar. Gaul hingga sekata..
  8. Kemudian masukkan serai,bunga kantan,lengkuas,daun kesum dan asam keping. Tambah air sikit jika nak kuah lebih banyak. Masak hingga mendidih..
  9. Oh ya, lupa nak beritahu, sebelum masak kuah tadi, kakmie dah rendam laksa kering tu supaya ia cepat lembut. Rebus sekejap je tau..
  10. Kemudian sediakan aksesorinya. Hehe. Orait siap!.