Ikan Patin Tempoyak.
You can have Ikan Patin Tempoyak using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Ikan Patin Tempoyak
- It's 1 of ekor ikan patin saiz sederhana.
- Prepare 1 of senduk tempoyak (jika suka kuah pekat boleh lebihkan).
- You need 4 cawan of air - agak agak pekat kuah disukai.
- You need 4 of biji bawang merah.
- It's 1 of biji cili merah.
- It's of Segengggam cili padi hijau.
- It's 1 of inci kunyit hidup.
- It's of Secekak daun kesum.
- Prepare of Sekuntum bunga kantan.
- You need 3 keping of asam gelugor.
- It's of Secubit gula.
- It's of Secubit garam / secukup rasa.
Langkah memasak Ikan Patin Tempoyak
- Kisar tempoyak, bawang merah, cili merah dan cilipadi bersama sedikit air. Kisar hingga hancur (gunakan lesung jika inginkan bahan2 ini kelihatan kasar).
- Masukkan bahan kisar dan ikan patin ke dalam periuk, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. biarkan mendidih seketika.
- Masukkan 4 cawan air, daun kesum, bunga kantan, asam keping/gelugur. Didihkan lagi sehingga masak.
- Sedia dihidang..