Easiest Way to Make Tasty Ikan Patin Tempoyak

Ikan Patin Tempoyak.

Ikan Patin Tempoyak You can have Ikan Patin Tempoyak using 12 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Ikan Patin Tempoyak

  1. It's 1 of ekor ikan patin saiz sederhana.
  2. Prepare 1 of senduk tempoyak (jika suka kuah pekat boleh lebihkan).
  3. You need 4 cawan of air - agak agak pekat kuah disukai.
  4. You need 4 of biji bawang merah.
  5. It's 1 of biji cili merah.
  6. It's of Segengggam cili padi hijau.
  7. It's 1 of inci kunyit hidup.
  8. It's of Secekak daun kesum.
  9. Prepare of Sekuntum bunga kantan.
  10. You need 3 keping of asam gelugor.
  11. It's of Secubit gula.
  12. It's of Secubit garam / secukup rasa.

Langkah memasak Ikan Patin Tempoyak

  1. Kisar tempoyak, bawang merah, cili merah dan cilipadi bersama sedikit air. Kisar hingga hancur (gunakan lesung jika inginkan bahan2 ini kelihatan kasar).
  2. Masukkan bahan kisar dan ikan patin ke dalam periuk, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. biarkan mendidih seketika.
  3. Masukkan 4 cawan air, daun kesum, bunga kantan, asam keping/gelugur. Didihkan lagi sehingga masak.
  4. Sedia dihidang..