Ikan Percik Putih.
You can have Ikan Percik Putih using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Ikan Percik Putih
- Prepare 3 of ekor ikan kembung (dibersihkan dan dikelar).
- It's 3 ulas of bawang putih (ditumbuk).
- Prepare 1 of inci halia (ditumbuk).
- You need 3 sudu teh of garam (ditumbuk).
- You need 2 of biji bawang merah (dikisar).
- It's 1 of inci halia (dikisar).
- Prepare 200 ml of santan pekat.
- Prepare 1 keping of asam keping (kecil).
- You need 1 batang of serai (diketuk).
- You need 1 sudu teh of garam.
Langkah memasak Ikan Percik Putih
- Tumbuk garam bersama bawang putih dan halia hingga lumat. Lumurkan pada ikan..
- Kisar bawang merah, sedikit santan dan halia. Masukkan ke dalam kuali. Masukkan juga serai..
- Biarkan mendidih dan masukkan asam keping. Didihkan sehingga kuah agak kering dan sentiasa kacau kuahnya untuk elakkan berketul..
- Bakar ikan di atas pemanggang. Saya cucukkan lidi pada ikan untuk memudahkan ikan dibakar..
- Lumurkan ikan yang telah dibakar dengan kuah percik tadi. Siap!.