Easiest Way to Prepare Perfect Ikan Percik Putih

Ikan Percik Putih.

Ikan Percik Putih You can have Ikan Percik Putih using 10 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Ikan Percik Putih

  1. Prepare 3 of ekor ikan kembung (dibersihkan dan dikelar).
  2. It's 3 ulas of bawang putih (ditumbuk).
  3. Prepare 1 of inci halia (ditumbuk).
  4. You need 3 sudu teh of garam (ditumbuk).
  5. You need 2 of biji bawang merah (dikisar).
  6. It's 1 of inci halia (dikisar).
  7. Prepare 200 ml of santan pekat.
  8. Prepare 1 keping of asam keping (kecil).
  9. You need 1 batang of serai (diketuk).
  10. You need 1 sudu teh of garam.

Langkah memasak Ikan Percik Putih

  1. Tumbuk garam bersama bawang putih dan halia hingga lumat. Lumurkan pada ikan..
  2. Kisar bawang merah, sedikit santan dan halia. Masukkan ke dalam kuali. Masukkan juga serai..
  3. Biarkan mendidih dan masukkan asam keping. Didihkan sehingga kuah agak kering dan sentiasa kacau kuahnya untuk elakkan berketul..
  4. Bakar ikan di atas pemanggang. Saya cucukkan lidi pada ikan untuk memudahkan ikan dibakar..
  5. Lumurkan ikan yang telah dibakar dengan kuah percik tadi. Siap!.