How to Cook Perfect Tempoyak Ikan Patin

Tempoyak Ikan Patin.

Tempoyak Ikan Patin You can have Tempoyak Ikan Patin using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Tempoyak Ikan Patin

  1. Prepare 1 of ekor ikan patin. (Sederhana besar dipotong 5).
  2. You need 1 cawan of tempoyak.
  3. It's 15 of biji Cili padi (ikut tahap pedas masing2).
  4. You need 2 of biji kunyit hidup.
  5. It's 5-6 of ketul buah belimbing kecil.
  6. It's 1 of biji tomato.
  7. You need of Segenggam daun kesum.
  8. Prepare of Garam.
  9. It's 1 of sudu kecil Gula (jika suka).
  10. It's of Air suam.

Langkah memasak Tempoyak Ikan Patin

  1. Basuh ikan patin bersih-bersih dan toskan.Sediakan bahan-bahan Yang lain..
  2. Kisar cili padi,kunyit hidup dan tempoyak di campur sedikit air suam.Dalam periuk,masukkan ikan patin,buah belimbing dan daun kesum.Tuangkan bahan yang dikisar ke dalam periuk.Tambahkan air suam ikut kepekatan yang anda suka..
  3. Masukkan garam dan Gula.gaul perlahan agar kuah sebati.Pasangkan api sederhana besar.Masak sehingga mendidih kemudian masukkan tomato..
  4. Perasakan.Tutup api dan sedia dihidang..