How to Make Perfect Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama

Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama.

Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama You can have Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama

  1. It's 3 of ekor ikan kembung saiz sederhana.
  2. It's 200 ml of santan pekat.
  3. You need 300 ml of santan cair.
  4. Prepare 20 of tangkai cili padi.
  5. It's 1 of inci kunyit hidup.
  6. You need 1 of biji terung - dipotong serong.
  7. You need 1 keping of asam keping.
  8. You need 1 helai of daun kunyit - dicarik.
  9. Prepare of Garam dan gula secukup rasa.

Langkah memasak Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama

  1. Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup sehingga lumat. Jika warna kunyit kurang menyerlah, tambah serbuk kunyit..
  2. Masukkan bahan tumbuk, santan cair dan daun kunyit ke dalam periuk. Reneh sehingga menggelegak..
  3. Kemudian masukkan ikan kembung yang telah dibersihkan dan santan pekat. Gulai dikacau selalu agar tak pecah minyak..
  4. Setelah ikan hampir masak, masukkan terung dan asam keping. Kacau gulai dan biarkan terung empuk. Perasakan secukupnya..
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan..