Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama.
You can have Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama
- It's 3 of ekor ikan kembung saiz sederhana.
- It's 200 ml of santan pekat.
- You need 300 ml of santan cair.
- Prepare 20 of tangkai cili padi.
- It's 1 of inci kunyit hidup.
- You need 1 of biji terung - dipotong serong.
- You need 1 keping of asam keping.
- You need 1 helai of daun kunyit - dicarik.
- Prepare of Garam dan gula secukup rasa.
Langkah memasak Gulai Lemak Ikan Kembung dan Terung #Perak #RayaHiteaPertama
- Tumbuk cili padi bersama kunyit hidup sehingga lumat. Jika warna kunyit kurang menyerlah, tambah serbuk kunyit..
- Masukkan bahan tumbuk, santan cair dan daun kunyit ke dalam periuk. Reneh sehingga menggelegak..
- Kemudian masukkan ikan kembung yang telah dibersihkan dan santan pekat. Gulai dikacau selalu agar tak pecah minyak..
- Setelah ikan hampir masak, masukkan terung dan asam keping. Kacau gulai dan biarkan terung empuk. Perasakan secukupnya..
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan..