Snowy Cheese Cake.
You can have Snowy Cheese Cake using 16 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Snowy Cheese Cake
- It's of Bahan Kek :.
- It's 100 gm of tepung gandum *.
- You need 60 gm of tepung jagung *.
- You need 1 sudu teh of baking powder*.
- Prepare 1 of sudu besar ovalette.
- Prepare 100 gm of gula kastor.
- You need 4 of biji telur.
- Prepare 2 of biji kuning telur.
- It's 50 ml of air sejuk (dari peti sejuk).
- You need 75 gm of mentega (cairkan).
- You need of Bahan Krim : (campur dan pukul sehingga sebati).
- Prepare 250 gm of Cream Cheese Philadelphia.
- Prepare 120 gm of susu pekat manis.
- You need 50 ml of UHT Whipping Cream.
- You need of Bahan Topping.
- You need 250 gm of Cheddar Cheese.
Langkah memasak Snowy Cheese Cake
- Satukan dan ayak bahan-bahan bertanda *. Masukkan kesemua bahan dalam mangkuk kecuali mentega cair. Putar dengan kelajuan sederhana..
- Putar sehingga adunan pekat dan putih. Kemudian masukkan mentega cair. Kaup balik guna sudip kayu sahaja sehingga adunan sebati..
- Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau disapu dengan sedikit mentega. Tuang adunan kek ke dalam acuan..
- Bakar selama 45minit sehingga 1jam. Dengan suhu ketuhar 160darjah celcius (ikut suhu ketuhar masing2).
- Bila sudah masak. Sejukkan seketika. Kemudian kek dibahagi ke dua bahagian. Lapisi kek dengan bahan krim yang disediakan. Kemudian coated krim tersebut keliling kek. Kemaskan krim disekeliling kek..
- Tabur cheddar cheese yang diparut pada permukaan dan keliling kek. Boleh juga decor mengikut citarasa. Selamat mencuba 😉.