Inti Kelapa Manis.
You can have Inti Kelapa Manis using 7 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Inti Kelapa Manis
- Prepare 1 of biji kelapa parut.
- Prepare 1 of tongkol gula melaka (pecah-pecah kan).
- It's 2 tbs of gula pasir.
- It's 1 tsp of garam.
- You need 1 cawan of air.
- You need Daun of pandan simpul.
- You need 2 tbs of tepung gandum.
Langkah memasak Inti Kelapa Manis
- Masukkan semua bahan kecuali tepung dan kelapa. Api besar supaya gula cepat larut. Pastikan gula larut sepenuhnya dan berbuih pekat..
- Tukar api biasa. Masukkan kelapa parut. Gaul sebati..
- Kacau sentiasa. Sehingga air kelihatan kering di dasar kuali..
- Akhir sekali masukkan tepung dan gaul sebati. Tutup api dan sejukkan sebelum dijadikan inti. Boleh di simpan di dalam peti ais sehingga seminggu dalam bekas bertutup..
- Tips : Untuk mendapatkan warna inti yang gelap, ganti kan gula pasir kepada gula merah timbang. Boleh juga campur 1/2 - 1 senduk sup kicap mi (tidak akan merosakkan rasa kerana kicap mi tidak berperisa).