Recipe: Delicious Inti Kelapa Manis

Inti Kelapa Manis.

Inti Kelapa Manis You can have Inti Kelapa Manis using 7 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Inti Kelapa Manis

  1. Prepare 1 of biji kelapa parut.
  2. Prepare 1 of tongkol gula melaka (pecah-pecah kan).
  3. It's 2 tbs of gula pasir.
  4. It's 1 tsp of garam.
  5. You need 1 cawan of air.
  6. You need Daun of pandan simpul.
  7. You need 2 tbs of tepung gandum.

Langkah memasak Inti Kelapa Manis

  1. Masukkan semua bahan kecuali tepung dan kelapa. Api besar supaya gula cepat larut. Pastikan gula larut sepenuhnya dan berbuih pekat..
  2. Tukar api biasa. Masukkan kelapa parut. Gaul sebati..
  3. Kacau sentiasa. Sehingga air kelihatan kering di dasar kuali..
  4. Akhir sekali masukkan tepung dan gaul sebati. Tutup api dan sejukkan sebelum dijadikan inti. Boleh di simpan di dalam peti ais sehingga seminggu dalam bekas bertutup..
  5. Tips : Untuk mendapatkan warna inti yang gelap, ganti kan gula pasir kepada gula merah timbang. Boleh juga campur 1/2 - 1 senduk sup kicap mi (tidak akan merosakkan rasa kerana kicap mi tidak berperisa).