Recipe: Delicious Red Velvet Cheese Cake

Red Velvet Cheese Cake.

Red Velvet Cheese Cake You can have Red Velvet Cheese Cake using 17 ingredients and 14 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Red Velvet Cheese Cake

  1. It's of Bahan kek.
  2. You need 250 gm of tepung gandum*.
  3. You need 1 tsp of baking powder*.
  4. You need 1 tsp of serbuk koko*.
  5. Prepare 113 gm of butter.
  6. You need 230 gm of gula halus.
  7. Prepare 2 of biji telur gred A.
  8. You need 1 tsp of asen vanila.
  9. It's 240 ml of buttermilk (@1Tbsp cuka+240ml susu segar biarkan 10 minit).
  10. It's 1 1/2 Tbsp of serbuk pewarna merah.
  11. You need 1 tsp of cuka makan.
  12. It's 1/2 tsp of baking soda.
  13. You need of Bahan cream Cheese.
  14. It's 500 gm of cream cheese.
  15. You need 500 gm of whipping cream (dipukul kental)non diary tau.
  16. You need 2 of sudu kecil perahan lemon.
  17. You need 60 gm of Gula halus.

Langkah memasak Red Velvet Cheese Cake

  1. Cara adun kek ~Ayak bahan tanda*..
  2. ~Pukul butter sehingga lembut lebih kurang 1 minit..
  3. ~Masukkan gula dan terus memutar hingga ringan dan gebu (2-3 minit)..
  4. ~Masukkan telur satu per satu dan pukul rata setiap kali dimasukkan..
  5. ~Masukkan asen vanilla dan putar hingga sebati. Dalam larutan buttermilk, masukkan pewarna merah dan kacau sebati..
  6. ~Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung berselang-seli dengan larutan buttermilk dimulai dan diakhiri dengan tepung (masukkan 1/2 tepung dulu, kemudian semua buttermilk dan seterusnya semua tepung yang masih berbaki)..
  7. ~Dalam satu mangkuk, campurkan cuka dengan baking soda. Campuran akan berbuih atau berbusa. Dengan segera tuang ke dalam adunan kek dan terus kaup balik..
  8. ~Masukkan adunan ke dalam loyang dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175 C selama 1 jam atau sehingga kek masak..
  9. ~Sekiranya ingin membakar menggunakan 2 loyang yang sama besar, bahagi adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak dan bakar pada suhu 175 C selama 20-30 minit menggunakan api atas dan bawah..
  10. ~Setelah masak, biarkan kek sejuk di dalam loyang selama 10 minit. Kemudian keluarkan kek dan sejukkan sepenuhnya di atas redai..
  11. ~Seterusnya, balut kek dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1 jam atau sehingga semalaman untuk memudahkan proses menghias kek..
  12. ANDAI KEK BELOM MASAK ANJAK KAN MASA..PERIKSA GUNA LIDI YE...
  13. Cara adun cream cheese Pukul cream cheese +gula+perahan lemon hingga sebati..kemudian campokan whipping cream td..hingga sebati...pastu da boleh guna dah... lepakan Cream Cheese diatas kek.. deco ikut citarasa masing-masing...
  14. .