Recipe: Tasty Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang)

Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang).

Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang) You can have Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang) using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang)

  1. You need 4 of ekor ikan kembung saiz sedang.
  2. You need 3 ulas of bawang merah sederhana besar.
  3. You need 3 ulas of bawang putih.
  4. You need 1 of inci halia.
  5. Prepare 1 of inci lengkuas.
  6. You need 2 batang of serai.
  7. You need 2-3 of tangkai cili api.
  8. You need 1 of tangkai akar ketumbar (optional).
  9. Prepare 500 ml of air.
  10. It's 1-2 keping of asam keping.
  11. Prepare 1-2 of sudu garam.
  12. You need 1/2 of sudu kecil lada hitam.
  13. You need 1 of sudu kecil serbuk kunyit.

Langkah memasak Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang)

  1. Bawang merah dipotong 4, manakala bawang putih, halia, lengkuas, cili & serai cuma diketuk / dititik..
  2. Kemudian, gaulkan pula ikan kembung dengan sedikit garam & serbuk kunyit..
  3. Dalam periuk, masukkan air dan tunggu sehingga air mula mendidih. Apabila telah nampak mula mendidih masukkan bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, akar ketumbar, cili dan serai. Biarkan seketika..
  4. Apabila air menggelegak sekali lagi barulah masukkan ikan, asam keping, garam & lada hitam. Apabila ikan sudah masak, angkat & hidangkan..