Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang).
You can have Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang) using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang)
- You need 4 of ekor ikan kembung saiz sedang.
- You need 3 ulas of bawang merah sederhana besar.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- You need 1 of inci halia.
- Prepare 1 of inci lengkuas.
- You need 2 batang of serai.
- You need 2-3 of tangkai cili api.
- You need 1 of tangkai akar ketumbar (optional).
- Prepare 500 ml of air.
- It's 1-2 keping of asam keping.
- Prepare 1-2 of sudu garam.
- You need 1/2 of sudu kecil lada hitam.
- You need 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
Langkah memasak Ikan Kembung Masak Singgang (Menu Bajet RM5 untuk 4 orang)
- Bawang merah dipotong 4, manakala bawang putih, halia, lengkuas, cili & serai cuma diketuk / dititik..
- Kemudian, gaulkan pula ikan kembung dengan sedikit garam & serbuk kunyit..
- Dalam periuk, masukkan air dan tunggu sehingga air mula mendidih. Apabila telah nampak mula mendidih masukkan bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, akar ketumbar, cili dan serai. Biarkan seketika..
- Apabila air menggelegak sekali lagi barulah masukkan ikan, asam keping, garam & lada hitam. Apabila ikan sudah masak, angkat & hidangkan..