Kuih Badak Berendam #phopbylinimohd.
You can have Kuih Badak Berendam #phopbylinimohd using 16 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Kuih Badak Berendam #phopbylinimohd
- Prepare of Inti.
- Prepare 150 gm of Kelapa parut.
- It's 1/2 cawan of gula kabung/ gula merah.
- You need 1/2 cawan of gula perang.
- It's 1 cawan of air.
- You need 2 helai of daun pandan.
- You need 1 of sdk garam.
- It's 3 of sdb tepung.
- It's of Bahan Kulit.
- Prepare 250 gm of tepung pulut.
- You need 3 helai of daun pandan (dikisar dijadikan 1 1/2cawan air pandan).
- Prepare of Bahan kuah.
- Prepare 150 ml of santan pekat.
- You need 1 cawan of air.
- Prepare 2 of sdb tepung beras.
- You need 1 of sdk garam.
Langkah memasak Kuih Badak Berendam #phopbylinimohd
- Unruk intinya : campurkan gula pasir, gula merah/gula kabung, daun pandan dan 1 cawan air. Masak hingga gula larut..
- Masukkan kelapa parut dan kacau hingga sebati dan agak kering. Sebelum angkat taburkan 3 sdb tepung dan gaul rata. Kemudian sejukkan dan bolehlah di gentel bentuk guli..
- Untuk doh kulit, campurkan semua bahan dan uli hingga sebati. Gentel bentuk guli, adunan ini boleh dapat dalam 50 biji..
- Leper doh dan masukkan inti, tutup semula dan bulat2kan doh yang telah diisi inti..
- Panaskan air hingga mendidih dan rebus doh yang berinti tadi. Kacau hingga doh timbul menandakan doh sudah masak. Angkat dan masukkan dalam bekas untuk menghidang. Ulang proses hingga semua doh siap direbus..
- Untuk kuah, masukkan semua bahan dalam periuk dan kacau atas api yang sederhana hingga kuah mendidih dan berkilat. Setelah siap bolehlah curahkan ke dalam bekas hidangan yang berisi doh tadi. Nadak berendam siap dan sedia untuk dimakan..