Rendang Ikan Tongkol.
You can cook Rendang Ikan Tongkol using 19 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Rendang Ikan Tongkol
- Prepare 3 of ekor ikan Tongkol (dikerat tiga).
- You need 1 kotak of santan (200ml).
- It's 3 of sudu besar cili kisar.
- It's 1 of sudu besar kerisik.
- It's 1 keping of asam gelugor.
- Prepare 1/2 of sudu besar gula.
- You need 2 sudu teh of garam.
- Prepare 4 helai of daun limau purut.
- Prepare 1 helai of daun kunyit (dihiris halus).
- You need 5 of sudu besar minyak masak.
- It's of Bahan Kisar :.
- It's 3 ulas of bawang merah.
- Prepare 3 ulas of bawang putih.
- It's 1 of biji bawang besar.
- You need 1 of inci lengkuas.
- It's 5 batang of serai.
- You need 5 of biji cili padi.
- It's 1 of inci kunyit hidup (ganti dengan 1sudu teh serbuk kunyit).
- It's 1/2 cawan of air (sebagai bahan pengisar).
Langkah memasak Rendang Ikan Tongkol
- Bahan kisar dikisar halus. Kemudian ditumis sehingga naik bau..
- Masukkan cili kisar dan serbuk kunyit. Teruskan masak sehingga mendidih dan pecah minyak..
- Masukkan kerisik, asam gelugor, ikan dan santan. Masak sehingga kuah pekat..
- Masukkan daun limau purut, gula dan garam. Masak lagi sehingga kuah pekat. Masukkan daun kunyit..
- Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak. Tutup api dan sejukkan seketika..
- Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba 😋.