How to Prepare Delicious Ikan Tumis Asam

Ikan Tumis Asam.

Ikan Tumis Asam You can have Ikan Tumis Asam using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Ikan Tumis Asam

  1. Prepare of Sebiji bawang merah.
  2. You need 3 ulas of bawang putih.
  3. It's of Segenggam Ikan Bilis.
  4. You need 1 of inci Belacan.
  5. It's of Air Asam Jawa.
  6. Prepare 1/2 of Inci Kunyit.
  7. It's of Cili Kering (potong dan rendam/rebus sampai lembut).
  8. Prepare of Ikan Kembung/Pelaling/Selar.
  9. It's of Garam dan Gula.

Langkah memasak Ikan Tumis Asam

  1. Tumbuk bawang, ikan bilis, bawang putih, bawang merah, belacan, kunyit, cili kering (yang sudah lembut) garam & gula.
  2. Panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk, tumis sampai pecah minyak (kawal api).
  3. Masukkan air asam jawa & biar mendidih..
  4. Setelah mendidih, perasakan jika garam & gula tak cukup rasa. b.
  5. Masukkan ikan, biarkan mendidih dan angkat dalam 5 minit...