Ikan Tumis Asam.
You can have Ikan Tumis Asam using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Ikan Tumis Asam
- Prepare of Sebiji bawang merah.
- You need 3 ulas of bawang putih.
- It's of Segenggam Ikan Bilis.
- You need 1 of inci Belacan.
- It's of Air Asam Jawa.
- Prepare 1/2 of Inci Kunyit.
- It's of Cili Kering (potong dan rendam/rebus sampai lembut).
- Prepare of Ikan Kembung/Pelaling/Selar.
- It's of Garam dan Gula.
Langkah memasak Ikan Tumis Asam
- Tumbuk bawang, ikan bilis, bawang putih, bawang merah, belacan, kunyit, cili kering (yang sudah lembut) garam & gula.
- Panaskan minyak, masukkan bahan ditumbuk, tumis sampai pecah minyak (kawal api).
- Masukkan air asam jawa & biar mendidih..
- Setelah mendidih, perasakan jika garam & gula tak cukup rasa. b.
- Masukkan ikan, biarkan mendidih dan angkat dalam 5 minit...