Ikan Tongkol Carik Pedas.
You can cook Ikan Tongkol Carik Pedas using 15 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Ikan Tongkol Carik Pedas
- You need 1 of Ikan Tongkol Hitam sedang (saya gunakan tongkol hitam kerana dagingnya lebih manis dan sedap).
- It's 2 sudu makan of kicap manis.
- You need of Garam.
- You need 1/2 of sudu kecil lada.
- You need 1/2 of kiub pati ayam.
- Prepare 100 ml of Air.
- You need 3 sudu makan of Minyak masak.
- Prepare of Kisar.
- Prepare of Halia sebesar ibu jari.
- You need 10 of biji cili api (ikut selera. Kalau nak pedas, boleh tambah cili).
- It's 1 of cili besar.
- Prepare 5 ulas of bawang putih.
- It's 3 of biji bawang merah kecil.
- It's 1/2 of biji bawang besar.
- You need 2 batang of daun bawang.
Langkah memasak Ikan Tongkol Carik Pedas
- Kukuskan ikan Tongkol dan carik halus. Kisarkan semua bahan kisar.
- Panaskan kuali dengan minyak. Tumiskan bahan kisar sampai wangi. Tips: tumiskan bawang putih sampai keluar aroma, lepas itu masukkan sisa bahan kisar lain..
- Masukkan tongkol carik dan air. Tambahkan garam,lada dan kicap.Masak hingga sisa air tinggal sedikit.Hidangkan..