How to Prepare Tasty Ikan Tongkol Carik Pedas

Ikan Tongkol Carik Pedas.

Ikan Tongkol Carik Pedas You can cook Ikan Tongkol Carik Pedas using 15 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Ikan Tongkol Carik Pedas

  1. You need 1 of Ikan Tongkol Hitam sedang (saya gunakan tongkol hitam kerana dagingnya lebih manis dan sedap).
  2. It's 2 sudu makan of kicap manis.
  3. You need of Garam.
  4. You need 1/2 of sudu kecil lada.
  5. You need 1/2 of kiub pati ayam.
  6. Prepare 100 ml of Air.
  7. You need 3 sudu makan of Minyak masak.
  8. Prepare of Kisar.
  9. Prepare of Halia sebesar ibu jari.
  10. You need 10 of biji cili api (ikut selera. Kalau nak pedas, boleh tambah cili).
  11. It's 1 of cili besar.
  12. Prepare 5 ulas of bawang putih.
  13. It's 3 of biji bawang merah kecil.
  14. It's 1/2 of biji bawang besar.
  15. You need 2 batang of daun bawang.

Langkah memasak Ikan Tongkol Carik Pedas

  1. Kukuskan ikan Tongkol dan carik halus. Kisarkan semua bahan kisar.
  2. Panaskan kuali dengan minyak. Tumiskan bahan kisar sampai wangi. Tips: tumiskan bawang putih sampai keluar aroma, lepas itu masukkan sisa bahan kisar lain..
  3. Masukkan tongkol carik dan air. Tambahkan garam,lada dan kicap.Masak hingga sisa air tinggal sedikit.Hidangkan..