How to Prepare Yummy Pais Ikan

Pais Ikan.

Pais Ikan You can have Pais Ikan using 13 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Pais Ikan

  1. It's 1 of biji bawang besar*.
  2. You need 5 ulas of bawang putih*.
  3. You need 8-10 of biji cili padi*.
  4. Prepare 2 of inci kunyit/ 1/2 sdb serbuk kunyit*.
  5. Prepare 1 of inci halia*.
  6. You need 2 batang of serai*.
  7. You need 1/2 cawan of kelapa parut*.
  8. Prepare 1 of sdt gula*.
  9. You need 1/2-1 of sdt garam halus*.
  10. Prepare 3 of biji limau kasturi/ sedikit asam jawa.
  11. You need 1 helai of daun kunyit (hiris halus).
  12. It's 500 g of ikan (ikan pari/ ikan patin / ikan terubuk/ ikan siakap/ ikan kembung dll).
  13. It's Daun of kunyit, daun pisang/ aluminium foil secukupnya.

Langkah memasak Pais Ikan

  1. Tumbuk kasar bahan bertanda * dengan lesung batu..
  2. Campurkan jus limau kasturi & hirisan daun kunyit bersama dengan bahan tumbuk. Gaul rata..
  3. Letakkan sekeping potongan ikan ke atas daun pisang & daun kunyit yang telah dilayur..
  4. Lumurkan ikan dengan bahan tumbuk..
  5. Balut ikan dengan kemas..
  6. Bakar ikan pada suhu 190C/ api atas (grill) selama 20-25 minit. Terbalikkan ikan selepas 10 minit. Ikan juga boleh dibakar di dalam kuali yang bertutup menggunakan dapur gas dengan api sederhana selama 20-25 minit. Terbalikkan ikan selepas 10 minit..
  7. Setelah ikan masak, bolehlah dihidangkan bersama nasi & ulam-ulaman..