Recipe: Appetizing Agar² cendol gula apong/melaka bersantan

Agar² cendol gula apong/melaka bersantan.

Agar² cendol gula apong/melaka bersantan You can cook Agar² cendol gula apong/melaka bersantan using 20 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Agar² cendol gula apong/melaka bersantan

  1. You need of Lapisan 1 :.
  2. It's 100 gm of Gula Melaka@Gula apong.
  3. It's 200 ml of santan.
  4. Prepare 400 ml of air.
  5. You need 2 of SB serbuk agar-agar.
  6. It's 1/2 of SB serbuk Jelly.
  7. You need of Lapisan ke 2 :.
  8. Prepare 50 gm of Gula Melaka @ Gula Apong.
  9. It's 300 ml of air.
  10. It's 1 of SB serbuk Agar².
  11. You need 1/2 of SB serbuk Jelly.
  12. You need of 3 Lapisan ke.
  13. You need of Cendol hijau secukupnya.
  14. You need 300 ml of Santan.
  15. Prepare 600 ml of Air.
  16. It's 100 gm of Gula Kastor.
  17. It's 3 of SB Serbuk Agar².
  18. Prepare 3/4 of SB Serbuk Jelly.
  19. Prepare of Lapisan ke 4 dan ke 5 :.
  20. Prepare of Buat ikut lapisan pertama dan ke2.

Langkah memasak Agar² cendol gula apong/melaka bersantan

  1. Campurkan serbuk agar² dan Jelly bersama..dan masukkan ke dalam kuali bersama santan,air dan gula melaka..gaulkan dgn api sederhana sehingga betul² masak dan serbuk larut di dalam adunan..Tapiskan dan tuangkan kedalam acuan..Tumpukan kepada kipas supaya sejuk..
  2. Lapisan ke2..buat sama seperti lapisan pertama..apabila sudah masak sepenuhnya,tuangkan ke dalam lapisan pertama yg sudah mengeras..Tumpukan lagi dengan kipas...
  3. Untuk bahan ke 3..adunan sama juga seperti adunan pertama dan ke2..apabila sudah masak,tuangkan keatas adunan kedua yang sudah mengeras dan taburkan cendol sedikit.demi sedikit dan tuangkan lagi sampai habis..tumpukan lagi dengan kipasa...
  4. Manakala lapisan 4 dan lapisan 5..ulang masak adunan pertama dan ke2..apabila sudah masak..simpan di dalam peti sejuk selama 30minit atau cukup keras..barulah boleh dipotong dan siap dihidangkan.selamat mencuba..