Recipe: Appetizing Badak Berendam Sexy

Badak Berendam Sexy.

Badak Berendam Sexy You can have Badak Berendam Sexy using 17 ingredients and 9 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Badak Berendam Sexy

  1. Prepare of Doh.
  2. Prepare 1 of paket tepung pulut (sy guna Cap Kambing).
  3. You need 1/2 cawan of tepung gandum.
  4. Prepare 2 cawan of air pandan.
  5. It's 1/2 tbs of garam.
  6. Prepare 2 tbs of minyak masak.
  7. It's of Inti.
  8. It's of Bebola kelapa manis bersaiz 1 tbs (sudu metrik).
  9. You need of * Resepi inti boleh lihat pada post sebelum ini.
  10. You need of Dadih santan.
  11. It's 2 cawan of santan kotak (kara).
  12. It's 6 cawan of air.
  13. You need 4 tbs of tepung gandum.
  14. Prepare 4 tbs of tepung beras.
  15. It's 1 tbs of garam.
  16. It's 1/2 tbs of gula.
  17. It's Daun of pandan simpul.

Langkah memasak Badak Berendam Sexy

  1. Masuk semua bahan kering Doh dan gaul sebati. Curah kan air pandan sedikit demi sedikit. (Lain jenama tepung lain kuantiti air). Uli sehingga tidak melekat di tangan. Jika terlembik, tambahkan tepung pulut dan tambahkan air jika doh kering merekah..
  2. Sebelum mulakan, panaskan periuk dengan air. Kuantiti air hendaklah banyak. Masukkan 1 tbs minyak masak ke dalam air..
  3. Sy gunakan sudu metrik (tbs) supaya semua bebola doh bersaiz sama. Cedok doh, bulatkan dan leper kan di tapak tangan. Letak kan inti dan tutup doh (pastikan tangan kering semasa proses ini)..
  4. Bulatkan doh yg siap berinti. Tunggu air sudah mendidih berbuih baru masukkan bebola ke dalam periuk. Bebola akan timbul sendiri menandakan cukup masak..
  5. Gunakan penapis. Bebola yg timbul tadi pindah kan ke dalam besen berisi air. Untuk menghentikan proses memasak bagi elakkan bebola menjadi benyek. Tunggu dalam setengah jam dan tapis..
  6. Masuk semua bahan Dadih dan kacau sebati tanpa hidupkan api. Baru lah hidupkan api biasa dan kacau sentiasa sampai naik wap (jangan sampai mendidih) Rasakan dan tambah garam jika perlu. Tambah air sedikit jika menjadi pekat. Tekstur yg diingini ialah likat tapi bukan kental. Semakin sejuk semakin likat..
  7. Tips = Inti hendaklah siap2 dibulatkan dan masuk ke dalam peti supaya mudah untuk dibalut tanpa jadi comot pada doh nya. Sekurang2 nya 2 jam sebelum. Kerja akan menjadi cepat untuk kuantiti yg banyak..
  8. Tips = Gunakan minyak masak dalam air rebusan untuk elakkan kulit doh melekat kuat pada dasar periuk dan menyebabkan koyak dan kuih bocor..
  9. Tips = Minyak masak dalam adunan doh memudahkan proses membulatkan doh berinti di tapak tangan tanpa melekat. Tidak perlu lagi sapu minyak di tapak tangan..