Puff Sardin/Mackerel Mudah #phopbylinimohd #batch18.
You can cook Puff Sardin/Mackerel Mudah #phopbylinimohd #batch18 using 8 ingredients and 14 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Puff Sardin/Mackerel Mudah #phopbylinimohd #batch18
- You need 1 of biji bawang besar.
- Prepare 1 of biji cili merah.
- It's 1 of pek puff pastry Jenama Kawan (40gramx10 keping).
- It's 2 keping of asam keping.
- You need 1 tin of kecil sardin/mackerel dalam sos tomato.
- Prepare of Garam secukup rasa.
- Prepare 1 of biji telur (kuning sahaja).
- You need 1 of sudu kecil mentega/majerin/minyak masak (untuk disapu atas loyang).
Langkah memasak Puff Sardin/Mackerel Mudah #phopbylinimohd #batch18
- Keluarkan puff pastry dari peti ais untuk defrost.
- Potong dadu bawang besar dan cili merah.
- Masukkan ikan sardin / mackerel dalam bekas berisi bawang dan cili yang telah didadu. Jangan lupa buang tulang dan tuangkan sedikit kuah sos tomato agar bahan-bahan tidak terlalu kering.
- Rendam asam keping dalam air panas. Letakkan air asam keping dalam bahan yang disatukan tadi untuk menambah kemasaman serta membuang bau ikan. Saya letakkan dalam 2 sudu besar. Boleh juga digantikan dengan perahan jus limau nipis atau lemon.
- Letakkan garam secukup rasa.
- Lenyekan dan gaulkan kesemua bahan tersebut. Saya gunakan garfu kerana lebih mudah.
- Panaskan oven selama 10 minit dengan suhu 120 darjah celcius.
- Sapu mentega / majerin/minyak masak di atas loyang. Boleh juga guna baking paper.
- Letakkan isi yang telah digaul tadi ke atas puff pastry. Jangan terlalu banyak. Dikhuatiri terkeluar semasa membakar.
- Tekan hujung puff pastry dengan garfu untuk tutup pastry tersebut dan juga untuk nampak menarik.
- Pukul sebiji telur yang diambil kuningnya sahaja.
- Sapu telur kuning ke atas puff pastry. Ini untuk bagi pastry berkilat dan cantik selepas dibakar.
- Bakar puff pastry tadi dengan suhu 200 darjah celcius menggunakan api/haba atas dan bawah selama 20 minit. Boleh juga bakar lama sedikit sekiranya suka sedikit garing.
- Dah siap. Tunggu sehingga pastry sejuk sedikit sebelum dihidang. Selamat mencuba.