Pais Tempoyak Ikan Patin.
You can have Pais Tempoyak Ikan Patin using 11 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Pais Tempoyak Ikan Patin
- Prepare 1 of ekor ikan patin.
- Prepare 5-6 of sudu besar tempoyak.
- You need 3 helai of daun kunyit.
- Prepare 10 of biji cili padi merah.
- It's 1 of inci kunyit.
- You need of Seikat daun kesum.
- Prepare 1 of sudu kecil garam.
- It's 1 of sudu besar gula.
- You need 2 of sudu besar asam jawa untuk mencuci ikan (optional).
- You need Daun of pisang untuk membungkus.
- You need 2 of sudu besar minyak (untuk membakar).
Langkah memasak Pais Tempoyak Ikan Patin
- Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.
- Cuci ikan sebersihnya dengan air biasa dahulu kemudian cuci dengan air asam jawa untuk menghilangkan bau ikan. Kelar ikan supaya bahan yang akan dilumur nanti meresap rasa.
- Tumbuk cili padi dan kunyit sehingga lumat. Kemudian masukkan tempoyak, garam dan gula.
- Gaul sehingga sebati.
- Susun daun pisang dalam magic pan. Lapik sehelai daun kunyit dibawah ikan. Letak daun kesum dan sehelai daun kunyit yang dihiris halus bawah ikan, dalam perut ikan dan atas ikan. Masukkan bahan yang ditumbuk tadi dalam perut ikan dan lumurkan juga di atas di sekeliling ikan. Bungkus kemas, letakkan minyak dibawah daun pisang untuk dibakar. Bakar menggunakan api yang perlahan sehingga masak..