Badak Berendam Sagu Merah.
You can have Badak Berendam Sagu Merah using 18 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Badak Berendam Sagu Merah
- You need of Inti Kelapa.
- It's 1/2 of biji kelapa larut.
- Prepare 1/2 of ketul gula merah.
- You need of Air masak sedikit.
- It's of Doh Bebola.
- You need 2 cawan of tepung pulut.
- It's 1 of satu sudu kecil gula.
- It's 1/2 of sudu kecil garam.
- Prepare Sedikit of air.
- It's of Pewarna hijau, oren dan ungu.
- It's 1/2 of satu sudu kecil kordial rose Bunga Raya.
- Prepare of Air panas.
- You need of Kuah Santan.
- It's 1 1/2 cawan of santan kotak Kara.
- You need 2 of sudu besar tepung jagung.
- Prepare Sedikit of gula dan garam.
- It's 1 helai of daun pandan.
- It's 1 cawan of air masak.
Langkah memasak Badak Berendam Sagu Merah
- Untuk inti, panaskan gula merah dalam kuali dengan satu cawan air sehingga cair. Masukan kelapa parut dan gaul sebati sehingga kering..
- Untuk doh, campurkan air dalam tepung perlahan-lahan dan uli sehingga tidak melekit. Asingkan 3 bahagian doh dan letak beberapa titik pewarna. Lagi banyak lagi pekat warna. Uli sehingga warna rata. Masukan satu sudu kecil inti kelapa dan rebus dalam air panas yang telah mendidih. Angkat bila sudah timbul..
- Untuk kuah santan, buat sagu dahulu. Masukan sagu dalam air yang mendidih sehingga jernih dan tapis. Letak kordial rose merah dan asingkan. Panaskan santan dalam periuk dan masukan daun pandan yang diikat. Masukan tepung kagung dan kacau rata. Perasakan gula dan garam secukup rasa..
- Untuk hidangan, masukan kuah santan dalam bekas. Kemudian masukan sagu merah dan kacau sebati. Akhir sekali masukan bebola doh. Siap!.