Recipe: Perfect Laksa Johor #phopbylinimohd #batch20

Laksa Johor #phopbylinimohd #batch20.

Laksa Johor #phopbylinimohd #batch20 You can cook Laksa Johor #phopbylinimohd #batch20 using 30 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Laksa Johor #phopbylinimohd #batch20

  1. It's of Bahan-bahan:.
  2. Prepare 1 kg of ikan selayang.
  3. Prepare 1 of paket spaghetti.
  4. Prepare 3 of sudu besar rempah kari (guna Adabi).
  5. You need 1/2 kg of santan.
  6. Prepare 1 of sudu besar kerisik.
  7. It's 1 of senduk minyak untuk menumis.
  8. It's 1 of sudu besar garam.
  9. Prepare 1 of sudu kecil gula.
  10. It's 1 of sudu kecil secukup rasa Maggi.
  11. Prepare of Bahan-bahan untuk dikisar:.
  12. Prepare 3 of biji bawang besar.
  13. You need 7-8 ulas of bawang putih (1labu).
  14. You need 2 of inci halia.
  15. You need 3-5 batang of serai.
  16. It's 1 of sudu besar udang ️kering.
  17. Prepare of Bahan untuk sambal belacan:.
  18. It's 10 of biji cili padi merah.
  19. You need of Segengam cili padi kampung.
  20. Prepare 3 of biji cili merah.
  21. You need of Belacan (dibakar dahulu).
  22. You need 8-10 of biji limau kasturi.
  23. It's of Ulam ulaman:.
  24. It's 300 gm of taugeh (tidak perlu dicelur, bersihkan akar dan basuh).
  25. It's 2 of biji timun (buang kulit, potong bulat dan dihiris halus).
  26. You need 5 of tangkai kacang panjang (potong kecil-kecil).
  27. Prepare Daun of kesum dan daun selasih (15helai setiap satu-dihiris halus).
  28. You need 1 of biji bawang besar (dihiris halus).
  29. It's of Info tambahan:.
  30. Prepare of Selain ikan selayang, boleh juga guna ikan parang, ikan kembung.

Langkah memasak Laksa Johor #phopbylinimohd #batch20

  1. Rebus ikan bersama hirisan halia dan asam keping ️hingga masak. Setelah sejuk baru asing tulang, kepala ikan dan isi. Kemudian kisar isi ️dengan ️air rebusan. Selepas itu kisar pula kepala ikan ️dan tulang dengan ️air rebusan ikan kemudian tapis..
  2. Kisar bawang besar, bawang putih, halia, serai dan udang kering yang telah direndam seketika..
  3. Panaskan minyak ️ dan tumis bahan-bahan yang dikisar tersebut hingga naik bau.  Kemudian masukkan serbuk rempah kari, kacau hingga terbit minyak..
  4. Masukkan pula isi ikan yang dikisar tadi. Kemudian masukkan santan dan masak hingga mendidih..
  5. Setelah didih, masukkan 1 sudu besar kerisik, garam dan gula. Masukkan juga secukup rasa. Masak hingga mendidih dan sedikit pekat..
  6. Sementara menunggu kuah laksa masak, tumbuk atau kisar cili padi, cili merah belacan. Tambah garam, gula air limau kasturi serta hirisan kulit limau kasturi..
  7. Rebus spaghetti, masukkan secubit garam dan minyak masak. Setelah masak, toskan dan spaghetti disimpul berbentuk no 8 yg dipanggil "chap" oleh orang Johor bagi memudahkan ia diambil. Sedia untuk dihidangkan bersama ulam-ulaman serta sambal belacan dan potongan limau kasturi..