Recipe: Perfect Mee Goreng Tomyam Ikan Tongkol

Mee Goreng Tomyam Ikan Tongkol.

Mee Goreng Tomyam Ikan Tongkol You can cook Mee Goreng Tomyam Ikan Tongkol using 16 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Mee Goreng Tomyam Ikan Tongkol

  1. You need 450 g of mee Numee sedap sb x rasa kapur.
  2. Prepare 3 keping of ikan tongkol.
  3. You need 1 of paket sayur pakchoy.
  4. It's 2 of biji telur.
  5. Prepare 2 of biji bawang besar.
  6. You need 3 ulas of bawang putih.
  7. You need 4 of sudu besar pes tomyam.
  8. You need 2 of sudu besar sos tiram.
  9. You need 3 of sudu besar kicap pekat.
  10. Prepare 3 of sudu besar kicap manis.
  11. It's 2 of sudu besar sos cili.
  12. Prepare 2 of sudu besar gula merah.
  13. It's 1 of sudu kecil garam.
  14. It's 3 of sudu besar cili kisar.
  15. Prepare 1/2 cawan of minyak masak.
  16. Prepare 1/4 cawan of air.

Langkah memasak Mee Goreng Tomyam Ikan Tongkol

  1. Panaskan minyak.. Goreng ikan tongkol yang telah dikunyitkan. Goreng shingga garing.. Angkat dan toskn minyak. Dengan menggunakan minyak yang sama.. Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis hingga naik bau.kemudian masukkan cili kisar.. Tumis sehingga pecah minyak..
  2. Masukkan pes tomyam..gaul rata dan biarkan sedikit garing. Kemudian masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis, sos cili, dan gula merah.. Begitu uuga dengan fish cake yang dipotong nipis. Gaul rata..bila sudah rata. Tambahkn dengan sedikit air..masak sebentar.
  3. Kemudian masukkan sayur pakchoy dan mee.. Gaul rata. Perasakan dengan sedikit garam....
  4. Masukan dua biji telur.. Gaul rata supaya telur tadi pecah dan memekatkan kuah.. Carik2 ikan tongkol tadi kedalm mee... Kemudian... Gaul sehingga sekata dan kuah semakin pekat... Tutup api dan sedia dihidangkan....