Recipe: Tasty Nasi Ayam Bakar Versi Nurul

Nasi Ayam Bakar Versi Nurul.

Nasi Ayam Bakar Versi Nurul You can cook Nasi Ayam Bakar Versi Nurul using 27 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Nasi Ayam Bakar Versi Nurul

  1. You need of Bahan Ayam & Sup.
  2. It's 1/2 of ekor ayam dicuci bersih.
  3. You need 1 of biji bawang besar.
  4. Prepare 2 of inci halia.
  5. You need 3 ulas of bawang putih.
  6. Prepare 1 liter of air.
  7. You need 1 of tangkai daun sup.
  8. You need 1 of paket sup bunjut.
  9. You need 1 of sudu garam.
  10. Prepare 1 of sudu besar kicap pekat.
  11. Prepare 1 of sudu besar madu.
  12. It's 1 of sudu besar minyak bijan.
  13. You need of Bahan Nasi.
  14. It's 2 cawan of beras basmathi.
  15. Prepare 2 of sudu butter.
  16. You need 1/2 of sudu kecil garam.
  17. Prepare 1/4 of sudu kecil serbuk kunyit.
  18. Prepare 4 cawan of stok ayam (air rebusan sup tadi).
  19. Prepare of Bahan Sos Cili.
  20. You need 5 of tangkai cili besar merah.
  21. You need 3 of tangkai cili padi (kalau suka).
  22. You need 1/2 of inci halia.
  23. You need 1 ulas of bawang putih.
  24. You need 1/2 of sudu kecil garam.
  25. Prepare 1/2 of sudu besar gula.
  26. It's 2 of sudu besar cuka makan.
  27. It's 3 of sudu besar air sup.

Langkah memasak Nasi Ayam Bakar Versi Nurul

  1. Cincang bawang besar, putih dan halia. Cuci bunjut sup. Panaskan periuk pengukus dan tumis bahan cincang tadi. Masuk air dan tulang ayam seperti kaki @ leher ayam..
  2. Lumur ayam dan tabur halia. Kukus hingga masak. Tips untuk cek ayam masak atau tidak, cucuk paha ayam dengan garfu. Bila jus ayam yang keluar warna putih maknanya ayam dah masak. Kalau masih merah tambah kan sedikit masa lagi..
  3. Letak ayam dalam bekas tahan panas. Lumurkan ayam dengan kicap pekat, minyak bijan dan madu. Perap sekejap. Bakar dalam oven dengan suhu 200c sehingga permukaan ayam keperangan..
  4. Masak nasi pula sementara ayam masak. Letak semua bahan ke dalam periuk bersama air stok ayam kukus tadi. Masak nasi macam biasa. Gembur guna garfu supaya nasi tak patah..
  5. Buat sos cili pula. Potong semua bahan dan masuk dalam pengisar. Kisar hingga lumat. Siap.
  6. Sup pula, tambahkan garam dan daun sup. Ok boleh dihidangkan bersama nasi, ayam dan sos cili. Sediakan juga salad atau timun sebagai ulam..