Talam Cendol.
You can cook Talam Cendol using 18 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Talam Cendol
- Prepare of Lapisan bawah.
- Prepare 200 gm of tepung beras.
- It's 250 ml of santan.
- Prepare 450 ml of air.
- It's 1 of sudu besar tepung jagung.
- You need 150 gm of gula castor.
- Prepare 1 sudu teh of garam.
- You need 200 gm of cendol.
- You need of Lapisan atas (A).
- Prepare 300 gm of gula melaka.
- You need 50 gm of gula castor.
- It's 500 ml of air.
- It's 1-2 helai of daun pandan.
- You need 150 gm of tepung gandum(B).
- Prepare 1 of sudu besar tepung jagung.
- It's 3 of biji telur.
- You need 250 ml of santan pekat.
- You need 1/2 sudu teh of garam.
Langkah memasak Talam Cendol
- Bahan A. Masak bahan A hingga gula hancur. Matikan api, sejukkan dan tapis..
- Lapisan bawah. Satukan semua bahan kecuali cendol. Kacau rata dan tapis. Masak sebentar atas api hingga naik wap. Angkat sejukkan dan masukkan cendol. Gaul perlahan supaya cendol tidak hancur..
- Kalau guna acuan lompang. Masukkan 1 sdb kedalam acuan dan kukus dalam 7 minit..
- Satu kan bahan B kacau hingga sebati kemudian masukkan bahan A. Tapis. Masak sekejap atas api hingga naik wap..
- Lapisan bawah yang telah dikukus tadi di cakar dengan garfu. Tuangkan bahan B (1 sdb). Kukus lagi 20 minit hingga lapisan atas masak..
- Biarkan kuih sejuk dahulu baru di keluarkan daripada acuan..