Recipe: Tasty Talam Cendol

Talam Cendol.

Talam Cendol You can cook Talam Cendol using 18 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Talam Cendol

  1. Prepare of Lapisan bawah.
  2. Prepare 200 gm of tepung beras.
  3. It's 250 ml of santan.
  4. Prepare 450 ml of air.
  5. It's 1 of sudu besar tepung jagung.
  6. You need 150 gm of gula castor.
  7. Prepare 1 sudu teh of garam.
  8. You need 200 gm of cendol.
  9. You need of Lapisan atas (A).
  10. Prepare 300 gm of gula melaka.
  11. You need 50 gm of gula castor.
  12. It's 500 ml of air.
  13. It's 1-2 helai of daun pandan.
  14. You need 150 gm of tepung gandum(B).
  15. Prepare 1 of sudu besar tepung jagung.
  16. It's 3 of biji telur.
  17. You need 250 ml of santan pekat.
  18. You need 1/2 sudu teh of garam.

Langkah memasak Talam Cendol

  1. Bahan A. Masak bahan A hingga gula hancur. Matikan api, sejukkan dan tapis..
  2. Lapisan bawah. Satukan semua bahan kecuali cendol. Kacau rata dan tapis. Masak sebentar atas api hingga naik wap. Angkat sejukkan dan masukkan cendol. Gaul perlahan supaya cendol tidak hancur..
  3. Kalau guna acuan lompang. Masukkan 1 sdb kedalam acuan dan kukus dalam 7 minit..
  4. Satu kan bahan B kacau hingga sebati kemudian masukkan bahan A. Tapis. Masak sekejap atas api hingga naik wap..
  5. Lapisan bawah yang telah dikukus tadi di cakar dengan garfu. Tuangkan bahan B (1 sdb). Kukus lagi 20 minit hingga lapisan atas masak..
  6. Biarkan kuih sejuk dahulu baru di keluarkan daripada acuan..