Recipe: Yummy Kuih Badak Berendam

Kuih Badak Berendam.

Kuih Badak Berendam You can have Kuih Badak Berendam using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Kuih Badak Berendam

  1. Prepare 2 cawan of tepung pulut.
  2. It's 1/2 of sudu kecil pewarna hijau dibancuh dengan semangkuk air.
  3. You need 1 keping of gula kabung, dipotong dadu sebesar kiub 2cm.
  4. Prepare 2 1/2 cawan of santan pekat.
  5. It's 1/4 of sudu kecil garam halus (mengikut citarasa).
  6. It's 2 of sudu besar tepung beras.
  7. It's Daun of pisang secukupnya.

Langkah memasak Kuih Badak Berendam

  1. Uli tepung pulut bersama air yang telah diletakkan pewarna hingga menjadi doh yang tidak melekat. Jumlah air yang digunakan adalah anggaran 1 cawan. Masukkan lagi air sedikit demi sedikit sekiranya adunan masih keras..
  2. Cubit doh dan leperkan. Letak inti gula melaka dan bulatkan seperti buah melaka. Susun ke dalam bekas yang dilapikkan dengan daun pisang..
  3. Bancuh santan bersama tepung beras dan garam. Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Tips= Garam bertujuan untuk menaikkan lagi rasa lemak santan..
  4. Tuang bancuhan santan ke dalam bekas berisi bebola tadi. Kukus hingga bebola agak kembang, anggaran masa dalam 15minit. Siap..