Kuih Badak Berendam.
You can have Kuih Badak Berendam using 7 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Kuih Badak Berendam
- Prepare 2 cawan of tepung pulut.
- It's 1/2 of sudu kecil pewarna hijau dibancuh dengan semangkuk air.
- You need 1 keping of gula kabung, dipotong dadu sebesar kiub 2cm.
- Prepare 2 1/2 cawan of santan pekat.
- It's 1/4 of sudu kecil garam halus (mengikut citarasa).
- It's 2 of sudu besar tepung beras.
- It's Daun of pisang secukupnya.
Langkah memasak Kuih Badak Berendam
- Uli tepung pulut bersama air yang telah diletakkan pewarna hingga menjadi doh yang tidak melekat. Jumlah air yang digunakan adalah anggaran 1 cawan. Masukkan lagi air sedikit demi sedikit sekiranya adunan masih keras..
- Cubit doh dan leperkan. Letak inti gula melaka dan bulatkan seperti buah melaka. Susun ke dalam bekas yang dilapikkan dengan daun pisang..
- Bancuh santan bersama tepung beras dan garam. Pastikan bancuhan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Tips= Garam bertujuan untuk menaikkan lagi rasa lemak santan..
- Tuang bancuhan santan ke dalam bekas berisi bebola tadi. Kukus hingga bebola agak kembang, anggaran masa dalam 15minit. Siap..