Kari Kepala Ikan Salmon.
You can have Kari Kepala Ikan Salmon using 12 ingredients and 3 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Kari Kepala Ikan Salmon
- It's 1 potong of kepala ikan salmon - di belah 2.
- Prepare 2 of biji bawang merah besar - dikisar*.
- You need 3 ulas of bawang putih- dikisar*.
- Prepare 1 of inci halia - dikisar*.
- You need of bunga lawang/bunga cengkih/kayu manis.
- It's daun of kari.
- You need 1 of sudu kecil serbuk kunyit.
- You need 3 sudu makan of rempah kari ikan.
- Prepare of asam jawa.
- It's of bendi.
- It's of minyak untuk menumis.
- You need of garam/gula.
Langkah memasak Kari Kepala Ikan Salmon
- Panaskan minyak tumiskan bahan bertanda* hingga garing. Masukkan rempah kari dan serbuk kunyit. Tumis hingga terbit minyak..
- Kemudian masukkan air. Bila air sudah mendidih masukkan kepala ikan salmon yg telah di cuci bersih. Masukkan bahan perasa dan asam jawa. Jangan masak ikan terlalu lama terus masukkan bendi yg di belah 2. Matikan api..
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang merah bawang putih yg di mayang dan daun kari. Apabila bawang telah garing tuangkan ke semua bahan tersebut ke dalam kuah kari yg telah siap di masak tadi. Hidangkan bersama nasi putih. Siap. Selamat mencubađź’•.