Kembung Bakar Percik.
You can have Kembung Bakar Percik using 16 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Kembung Bakar Percik
- You need of Bahan Ikan Bakar.
- It's 5 of ekor ikan kembung.
- It's Sedikit of serbuk kunyit.
- Prepare 1 of sudu kecil minyak bijan.
- Prepare 1 of sudu kecil butter Anchor(bagi ikan warna cantik).
- You need of Kertas baking.
- You need of Bahan Kuah Percik.
- You need 3 of biji bawang merah kecil*.
- You need 3 ulas of bawang putih*.
- Prepare 1 of inci halia*.
- Prepare 1 batang of serai*.
- It's 5 of tangkai cili kering*.
- Prepare 1 of kpg asam keping.
- Prepare 3/4 kotak of kecil santan Kara.
- Prepare Sedikit of gula dan garam.
- You need Sedikit of minyak masak.
Langkah memasak Kembung Bakar Percik
- Gaul kesemua bahan dengan ikan. Panaskan kuali nonstick dan letak baking paper atas kuali. Bakar ikan di atas baking paper kedua2 belah ikan sehingga agak masak. Asingkan..
- Kisar semua bahan bertanda * dan tumis atas dalam minyak yang dipanaskan. Tumis sehingga wangi..
- Masukan santan dan gaul rata sehingga warna menjadi jingga. Masuk gula dan garam secukup rasa. Kemudian masukan asam keping dan masak sekejap..
- Tuang kuah percik atas ikan bakar tadi. Siap!.