Easiest Way to Prepare Appetizing Milk Tea Cheese Cake

Milk Tea Cheese Cake.

Milk Tea Cheese Cake You can have Milk Tea Cheese Cake using 25 ingredients and 15 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Milk Tea Cheese Cake

  1. You need of Cake.
  2. Prepare of Milk Tea (A).
  3. Prepare 50 ml of susu full cream.
  4. It's 2 of uncang teh.
  5. You need of Main Batter.
  6. Prepare 4 of biji kuning telur saiz A@B.
  7. Prepare 20 g of gula perang.
  8. Prepare 40 ml of minyak mazola @ minyak sayur.
  9. You need 40 ml of milk tea (A).
  10. You need 50 g of tepung super fine.
  11. Prepare 15 g of tepung jagung.
  12. It's 1 sudu teh of esen vanila.
  13. Prepare of Meringue (C).
  14. It's 4 of biji putih telur gred A@B.
  15. It's 30 g of gula perang.
  16. You need of Cream Cheese.
  17. You need of Milk Tea Custards (D).
  18. You need 150 ml of susu full cream.
  19. It's 2 of uncang teh.
  20. You need 3 keping of cheddar cheese.
  21. Prepare 20 g of gula perang.
  22. You need 5 g of tepung kastard.
  23. You need of Fresh Cream (E).
  24. You need 150 g of whipping cream.
  25. Prepare of Cheddar cheese block.

Langkah memasak Milk Tea Cheese Cake

  1. Sediakan milk tea dahulu. Panaskan 50ml susu full cream bersama 2 uncang teh. Tutup dan biarkan seketika. Tapiskan bila dah sejuk.
  2. Asingkan putih telur daripada kuning telur..
  3. Dalam mangkuk lain, pukul kuning telur bersama gula perang sehingga kembang..
  4. Masukkan minyak mazola@minyak sayur. Kaub balik guna spatula@whisk.
  5. Masukkan milk tea y di siapkan terlebih dahulu tadi. Sebatikan dengan kaedah kaub balik juga ya..
  6. Masukkan tepung super fine, tepung jagung dan esen vanilla. Sebatikan hingga menjadi batter yang licin. Ketepikan seketika..
  7. Dalam mangkuk lain pukul putih telur hingga berbuih kecil. Tambahkan gula sedikit demi sedikit. Putar sehingga menjadi meringue atau soft peak. Jika diterbalikkan meringue tidak jatuh..
  8. Adukkan batter cake (B) bersama meringue (C) menggunakan kaedah kaub balik sedikit demi sedikit. Ulang sampai habis..
  9. Alas bahagian bawah loyang 8 inch dengan baking paper. Masukkan batter cake dalam loyang. Ratakan bahagian permukaan kek dengan menggunakan lidi satey. Hentakkan sedikit supaya gelembung udara pecah..
  10. Bakar suhu 140°c selama 35 minit. Naikkan suhu 165°c selama 5 minit tanpa membuka pintu oven.
  11. Sementara menunggu kek dibakar, sediakan cream cheese nya. Masukkan semua bahan dalam periuk, sebatikan. Masak dengan api perlahan hingga menjadi likat. Sejukkan.
  12. Putar topping cream separa kembang.
  13. Masukkan milk tea custards (D) ke dalam topping cream (E) yang diputar tadi. Putar lagi hingga sebati..
  14. Bila kek dah masak sejukkan atas redai. Letakkan plastik di sekeliling bahagian tepi kek..
  15. Tuangkan cream cheese dan sagat cheddar block di bahagian atas kek..