How to Cook Appetizing Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah

Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah.

Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah You can have Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah using 24 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.

Ramuan Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah

  1. You need of Bahan 1 - Bahan Rempah, Rendam dalam air semalaman dan kisar.
  2. It's 3 of sudu kecil rempah biji.
  3. You need 1 sudu teh of jintan putih.
  4. It's 1 of sudu kecil halba.
  5. Prepare of Bahan 2 - Kisar bersama bahan 1.
  6. It's 3 ulas of bawang merah.
  7. You need 2 ulas of bawang putih.
  8. It's 4 of sudu besar minyak.
  9. Prepare 1 of sudu kecil serbuk kunyit / 2 inci kunyit hidup.
  10. Prepare 10 of tangkai cili kering.
  11. It's 2 of sudu kecil asam jawa.
  12. It's of Bahan 3 - Bahan kering untuk menumis.
  13. You need 1/2 of sudu kecil halba campur.
  14. Prepare 2-3 of tangkai daun kari.
  15. It's 3 ulas of bawang merah.
  16. It's 2 ulas of bawang putih.
  17. You need of Bahan 4 - Ikan.
  18. You need 1/2-1 of kilo ikan - ikut selera.
  19. You need of Atau 6 ekor ikan kembong.
  20. You need of Bahan 5 - Bahan2 lain dan untuk perasa.
  21. It's 1 cawan of pati santan.
  22. You need 2 cawan of air kosong.
  23. It's of Gula secukup rasa.
  24. Prepare of Garam secukup rasa.

Langkah memasak Gulai Ikan homemade rempah Mak Ngah

  1. Panaskan minyak dam tumis “bahan 3” sehingga naik bau..
  2. Masukkan “bahan 1 & 2”, tumis sehingga rempah masak, pecah minyak dan mengeluarkan bau wangi..
  3. Masukkan air dan masak sampai mendidih..
  4. Masukkan santan dan masak dengan api perlahan hingga mendidih..
  5. Masukkan ikan. Masak hingga ikan empuk. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Dah siap!!!.