How to Cook Perfect Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18

Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18. Sedap sekali sambal Ikan tongkol atau di Kelantan dipanggil ikan Aya. Resepi ini diambil dari blog Secubit Garam. Kalau ikut stail orang Terengganu, lauk ini sedap dimakan dengan nasi lemak.

Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 Bila direbus dahulu, memang akan rasa kelainan kesedapan. Sajian ikan tongkol goreng sambal balado adalah salah satu menu hidangan utama yang enak dan sedap. Selain enak, hidagan ini juga rupanya cukup mudah dibuat dirumah. You can have Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18 using 11 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18

  1. You need 1 of ekor ikan tongkol saiz sederhana, disiang dan dipotong 5.
  2. Prepare 3 keping of asam keping (gelugur).
  3. Prepare 1 of sudu kecil garam Himalaya.
  4. You need of Air, separas dengan ikan dalam periuk.
  5. It's of Sambal Ikan.
  6. It's 3 of biji bawang besar dikisar bersama bersama sedikit air.
  7. Prepare 1 of inci halia, dikisar bersama bawang besar tadi.
  8. Prepare 2 of sudu besar cili giling, lebih sekiranya mahu lebih pedas.
  9. You need 1-2 cawan of air rebusan ikan tongkol.
  10. It's 1 keping of gula nisang asli, secukupnya.
  11. You need 1 of sudu kecil garam Himalaya.

Nah, bagi ibu yang penasaran ingin menyajikan sajian ini dirumah untuk keluarga tercinta. Ikan tongkol atau ikan aya ini perlu direbus terlebih dahulu. Saya tumis cili, kemudian masukkan semua bahan kisar bersama kayu manis dan asam keping. Food and drinks company in Kuala Terengganu.

Langkah memasak Sambal Ikan Aya (Tongkol) Terengganu #phopbylinimohd #batch18

  1. Rebus ikan bersama asam keping dan garam sehingga air rebusan berkurang separuh..
  2. Dalam kuali, tumis bawang dan halia sehingga naik bau dan keperangan..
  3. Masukkan cili giling dan tumis sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan gula nisang dan gaul sehingga larut. Warna sambal akan menjadi gelap..
  5. Masukkan air rebusan ikan dan garam. Renih sehingga sedikit kering..
  6. Masukkan ikan yang sudah direbus dan ditoskan. Gaul perlahan supaya ikan sebati dengan sambal. Biar seketika supaya kuah sambal mesra dengan ikan..
  7. Sedia dihidang dengan nasi lemak halba..

Ikan aya @ tongkol digunakan bagi menyediakan gulai ikan untuk dimakan bersama. Nasi dagang ini turut dimakan bersama acar yang terdiri dari timun, lobak merah, bawang, cuka serta garam dan gula. Hidangan ini juga turut dimakan bersama sambal cili bagi membangkitkan selera. Duniaikan.com - Olahan Resep Ikan Tongkol Paling Enak, Ikan tongkol merupakan salah satu jenis ikan konsumsi yang kaya akan kandungan gizi Kandungan protein di dalam daging ikan tongkol sangat baik untuk meningkatkan produksi sel darah merah, sehingga sangat baik dikonsumsi oleh. It is different from Kelantan's version.