How to Prepare Appetizing Asam Pedas MELAKA

Asam Pedas MELAKA.

Asam Pedas MELAKA You can have Asam Pedas MELAKA using 21 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Asam Pedas MELAKA

  1. You need 700 gm of Ikan Kakap Merah (1 ekor)/Ikan Merah.
  2. It's 600 of Air.
  3. Prepare 6 sudu besar of Pes cili.
  4. Prepare 60 ml of Minyak untuk menumis.
  5. Prepare 1 sudu teh of Asam jawa.
  6. It's 1 keping of Asam keping.
  7. You need 3 helai of Daun limau.
  8. It's 10 biji of Kacang Bendi/Lady Fingers.
  9. You need 1 1/2 sudu kecil of Garam.
  10. Prepare 1 sudu teh of Stok ayam.
  11. It's 2 sudu teh of Gula pasir.
  12. You need of 👉 Bumbu yang dikisar.
  13. Prepare 9 biji of Bawang merah.
  14. It's 5 ulas of Bawang putih.
  15. You need 3 biji of Buah keras panggang.
  16. It's 1/2 cm of Kunyit.
  17. Prepare 2 cm of Halia.
  18. You need 2 sudu teh of Ketumbar.
  19. You need 2 sudu teh of Jintan manis.
  20. Prepare 5 biji of Cili padi merah.
  21. You need 100 ml of Air.

Langkah memasak Asam Pedas MELAKA

  1. Sediakan bahan-bahan.
  2. Cuci bersih ikan, kemudian dipotong menjadi 6 keping. Ketepikan.
  3. Panaskan minyak, tumiskan bumbu yang dikisar dan pes cili, sehingga harum dan keluar minyak. Kemudian masukkan air, asam jawa, gaul rata dan biarkan sehingga mendidih.
  4. Masukkan ikan, asam keping, kacang bendi, dan daun limau, tutupkan periuk masak ikan sehingga masak.
  5. Masukkan garam, stok ayam, dan gula pasir. Cuba rasa dan padamkan api.
  6. Asam Pedas MELAKA sedia untuk dihidangkan.Nikmatilah...😚😚😚.