Nasi dagang #phop. Nasi dagang adalah makanan Malaysia dan Indonesia berupa nasi yang ditanak dengan santan kelapa, dan disajikan dengan kari ikan tongkol. Hidangan ini berasal dari daerah Terengganu dan Kelantan. Nasi dagang pior terengganu, sedia menerima tempahan untuk sarapan, event, meeting dan sebagainya.
Sedangkan nasi dagang Kelantan biasanya menggunakan beras dagang yang berwarna coklat. Ikan yang digunakan untuk nasi dagang Terengganu biasanya ikan Aya Hitam @ ikan tongkol yang. Sedangkan nasi dagang Kelantan pula banyak menggunakan ikan tongkol silver yang mempunyai isi hitam. You can have Nasi dagang #phop using 27 ingredients and 6 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Nasi dagang #phop
- You need of Nasi.
- It's 1 kg of beras wangi sunwhite.
- Prepare 550 g of air.
- Prepare 300 of santan pekat.
- It's 4 of sd(k) garam halus.
- Prepare 2 of biji bawang merah(mayang halus).
- You need of Halia(mayang halus).
- You need 1 of sdk halba.
- You need of Lauk/Gulai.
- You need 1 of ekor ikan aya.
- You need 1/2 cawan of Minyak anggaran.
- It's of Rempah 4 sekawan.
- Prepare 5 of sd(b) lada kisar.
- You need 4 of biji bawang besor kisar.
- You need 1 of bj bawang putih kisar.
- Prepare 1/2 of inci halia kisar.
- Prepare 1/2 of lengkuas kisar.
- Prepare 2 of sd(b) rempah Nasi dagang puteri Ayu.
- It's keping of asam.
- Prepare of Garam seckup rasa.
- Prepare of Gula melaka 1/4 (yg kecil).
- You need 1 of cwn sntan pekat.
- You need 2 of cwan air.
- Prepare daun of pandan.
- You need of hiasan.
- It's of cili padi.
- You need 1 of sdk halba.
Banyak juga perbezaan nasi dagang Kelantan dan Terengganu. Terdapat perbezaan antara nasi dagang Kelantan dan nasi dagang Terengganu. Nasi dagang — Mak ngah nasi dagang Nasi dagang is a Malaysian and Southern Thai dish consisting of rice steamed in coconut milk, fish curry and extra ingredients such as fried shaved coconut, hard-boiled eggs and vegetable pickles. Nasi dagang yang begitu terkenal di Terengganu dan Kelantan merupakan salah satu makanan utama daripada beratus-ratus jenis makanan yang telah tersenarai sebagai makanan warisan kebangsaan.
Langkah memasak Nasi dagang #phop
- Basuh beras,kemudian rendam semalaman.<Pengukus yg saya gunakan>👇🏻.
- Kukus beras selama 20 minit.angkat dan masukkan 550g Air.biarkan 20 minit.Kukus semula 20-25 minit.Angkat dan arung(kacau) dgn santan yg di campur 4sdk garam tadi.Masukkan Halia,bawang yg di racik dan halba,Arung sebati.Boleh lah dihidangkan..
- Untuk Kuah/Lauk.Ikan aya/tongkoh,di rebus bersama daun pandan,garam,gula melaka dan asam keping.(ikan ni di rebus awal lagi bagus).
- Dalam bekas yg lain.Panaskan minyk.Tumis 4 sekawan,kemudian tumis lada(Lama) dalam 10-15 minit,api kecik.Bila dah lada naik bau wangi,masukkan bahan2 yg dikisar. biar 3-4 minit.Kemudian Masukkan pes Rempah gulai nasi dagang puteri ayu yg di bancuh.Biarkan seketika..
- Masukkan santan.biarkan santan hampir mendidih(Kacau sentiasa),masukkan air.ambik ikan aya yg di rebus masukkan dalam periuk,jika ada air lebihan ikan yg di rebus,masukkan jgk dalam gulai tersebut.Masukkan garam dan asam keping..
- Biarkan gulai mereneh,sambil suaikan rasa.Kemudian masukkan halba dan cili padi dalam gulai tersebut.Kalau ada belimbing buluh pun boleh masukkan.Boleh lah di hidangkan..
Itulah kata-kata yang kerap di ulang-ulang oleh suami. Hailing from the eastern coast of our Peninsular, the Nasi Dagang is one enticing dish that shouldn't be missed out. It involves a hearty portion of fragrant rice. Nasi Dagang Pak Malau is also another reason why am I celebrating our anniversary in Langkawi. Just love the taste and perfect environment!