Recipe: Perfect Cendol Pulut

Cendol Pulut.

Cendol Pulut You can cook Cendol Pulut using 13 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Cendol Pulut

  1. You need of Bahan Cendol :.
  2. You need 1 cawan of tepung beras.
  3. It's 1/2 cawan of tepung jagung.
  4. It's 2 of sudu tepung ubi.
  5. Prepare Sedikit of kapur makan (anggaran hujung sudu teh sahaja).
  6. Prepare 1 liter of air.
  7. Prepare 1/2 of sudu besar pewarna hijau.
  8. You need 2 helai of daun pandan (dikisar dan diambil airnya).
  9. You need of Bahan Tambahan :.
  10. You need 2 of senduk pulut (yang telah ditanak).
  11. It's 1 cawan of santan pekat.
  12. Prepare 1 cawan of air gula melaka.
  13. Prepare Sedikit of kacang merah (ni ikut citarasa nak letak banyak mana).

Langkah memasak Cendol Pulut

  1. Tepung beras dan tepung jagung dicampurkan. Masukkan kapur makan yang dibancuh dengan air. Kacau sebati..
  2. Masukkan pewarna hijau dan air daun pandan. Kacau sebati..
  3. Masukkan ke dalam kuali dan masak atas api perlahan sehingga adunan menjadi pekat..
  4. Masukkan adunan ke dalam penapis. Yang mana di bawah penapis tersebut berisi bekas air sejuk. Tekan adunan pada penapis tu sehingga habis..
  5. Kaut semua cendol di dalam bekas berisi air tersebut dan masukkan ke dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti sejuk..
  6. Cendol Pulut : Cendol boleh dihidangkan bersama-sama pulut, kacang merah, santan, air gula melaka. Kalau ada jagung dalam tin pun boleh. Selamat mencuba..