Cendol Pulut.
You can cook Cendol Pulut using 13 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Cendol Pulut
- You need of Bahan Cendol :.
- You need 1 cawan of tepung beras.
- It's 1/2 cawan of tepung jagung.
- It's 2 of sudu tepung ubi.
- Prepare Sedikit of kapur makan (anggaran hujung sudu teh sahaja).
- Prepare 1 liter of air.
- Prepare 1/2 of sudu besar pewarna hijau.
- You need 2 helai of daun pandan (dikisar dan diambil airnya).
- You need of Bahan Tambahan :.
- You need 2 of senduk pulut (yang telah ditanak).
- It's 1 cawan of santan pekat.
- Prepare 1 cawan of air gula melaka.
- Prepare Sedikit of kacang merah (ni ikut citarasa nak letak banyak mana).
Langkah memasak Cendol Pulut
- Tepung beras dan tepung jagung dicampurkan. Masukkan kapur makan yang dibancuh dengan air. Kacau sebati..
- Masukkan pewarna hijau dan air daun pandan. Kacau sebati..
- Masukkan ke dalam kuali dan masak atas api perlahan sehingga adunan menjadi pekat..
- Masukkan adunan ke dalam penapis. Yang mana di bawah penapis tersebut berisi bekas air sejuk. Tekan adunan pada penapis tu sehingga habis..
- Kaut semua cendol di dalam bekas berisi air tersebut dan masukkan ke dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti sejuk..
- Cendol Pulut : Cendol boleh dihidangkan bersama-sama pulut, kacang merah, santan, air gula melaka. Kalau ada jagung dalam tin pun boleh. Selamat mencuba..