Ikan Kembung Stim Tomyam.
You can have Ikan Kembung Stim Tomyam using 7 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve it.
Ramuan Ikan Kembung Stim Tomyam
- It's of Ikan Kembung- 6 ekor.
- It's of Bawang Besar- 1 labu.
- Prepare 2 ulas of Bawang Putih-.
- It's of Halia- ½ inci.
- You need of Perencah Tomyam (Adabi)- 1 peket.
- You need of Garam- ½ sudu kecil.
- You need of Serbuk Perasa (Hilal)- 1 sudu kecil.
Langkah memasak Ikan Kembung Stim Tomyam
- Bawang besar, bawang putih dan halia dihiris..
- Kemudian, bawang besar, bawang putih dan halia dimasukan ke dalam bekas ikan..
- Setelah itu, garam, serbuk perasa dan perencah tomyam dimasukan kedalam bekas ikan dan digaul sehingga sebati..
- Akhir sekali, ikan dan bahan-bahan tadi dikukus selama 20 minit atau sehingga masak..
- Ikan Kembung Stim Tomyam siap untuk dihidang dan dimakan bersama nasi panas..