Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝.
You can have Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝 using 19 ingredients and 12 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝
- Prepare of A: Basah.
- It's 250 g of salted butter.
- It's 1 cawan of gula perang.
- You need 2 of telur gred A.
- Prepare 1 of teaspoon esen vanilla.
- You need of B: Kering.
- Prepare 1 cawan of instant oat, bukan yang 3 in 1.
- It's 2 1/2 cawan of tepung gandum all purpose.
- It's 1 of teaspoon baking soda.
- Prepare 1 of teaspoon baking powder.
- It's 1 of teaspoon emplex (perangup biskut).
- You need 1/2 cawan of - 1 cawan kacang badam cincang.
- You need 1 cawan of - 1 1/2 cawan coklat cip.
- You need of Tips:.
- Prepare of Kalau guna unsalted butter, tambah 1/4 teaspoon garam halus ke B.
- You need of Tambah 1/2 cawan gula putih kalau nak manis lagi.
- You need of Disyorkan guna tepung biskut lo-protein beli dari bake shop.
- You need of Kacang badam cincang boleh ganti dengan walnut, hazelnut, cashew.
- You need of Saya guna non stick baking pan je, tak perlu kertas minyak.
Langkah memasak Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝
- Panaskan oven suhu 160° Celcius.
- Mix kan butter dan gula perang hingga berkrim.
- Tambah 2 telur dan esen vanilla.
- Kisar kan oat dalam food chopper.
- Tambah semua bahan kering B, kecuali coklat dan kacang ke dalam adunan. Saya tak guna mixer masa step ni sebab tak nak tepung terbang.
- Tambah coklat cip dan kacang pilihan anda.
- Mix guna senduk/spatula atau mixer.
- Scoop ke atas dulang pembakar. Saya guna sudu saiz 1/2 tablespoon.
- Letak berjarak atas dulang.
- Bakar dengan suhu 160° C selama 15 minit - 25 minit (bergantung oven masing-masing). Saya bakar 25 minit sebab oven saya jenis kipas atas sahaja, portable convection oven.
- Sejukkan atas wire tray +-10 minit.
- Simpan dalam balang biskut. Sedap dimakan bila-bila masa sahaja, bukan masa Raya aje.. 😋.