Recipe: Yummy Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝

Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝.

Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝 You can have Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝 using 19 ingredients and 12 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝

  1. Prepare of A: Basah.
  2. It's 250 g of salted butter.
  3. It's 1 cawan of gula perang.
  4. You need 2 of telur gred A.
  5. Prepare 1 of teaspoon esen vanilla.
  6. You need of B: Kering.
  7. Prepare 1 cawan of instant oat, bukan yang 3 in 1.
  8. It's 2 1/2 cawan of tepung gandum all purpose.
  9. It's 1 of teaspoon baking soda.
  10. Prepare 1 of teaspoon baking powder.
  11. It's 1 of teaspoon emplex (perangup biskut).
  12. You need 1/2 cawan of - 1 cawan kacang badam cincang.
  13. You need 1 cawan of - 1 1/2 cawan coklat cip.
  14. You need of Tips:.
  15. Prepare of Kalau guna unsalted butter, tambah 1/4 teaspoon garam halus ke B.
  16. You need of Tambah 1/2 cawan gula putih kalau nak manis lagi.
  17. You need of Disyorkan guna tepung biskut lo-protein beli dari bake shop.
  18. You need of Kacang badam cincang boleh ganti dengan walnut, hazelnut, cashew.
  19. You need of Saya guna non stick baking pan je, tak perlu kertas minyak.

Langkah memasak Biskut Cip Coklat Chocolate Chip Cookies Almond Badam Cincang 💝

  1. Panaskan oven suhu 160° Celcius.
  2. Mix kan butter dan gula perang hingga berkrim.
  3. Tambah 2 telur dan esen vanilla.
  4. Kisar kan oat dalam food chopper.
  5. Tambah semua bahan kering B, kecuali coklat dan kacang ke dalam adunan. Saya tak guna mixer masa step ni sebab tak nak tepung terbang.
  6. Tambah coklat cip dan kacang pilihan anda.
  7. Mix guna senduk/spatula atau mixer.
  8. Scoop ke atas dulang pembakar. Saya guna sudu saiz 1/2 tablespoon.
  9. Letak berjarak atas dulang.
  10. Bakar dengan suhu 160° C selama 15 minit - 25 minit (bergantung oven masing-masing). Saya bakar 25 minit sebab oven saya jenis kipas atas sahaja, portable convection oven.
  11. Sejukkan atas wire tray +-10 minit.
  12. Simpan dalam balang biskut. Sedap dimakan bila-bila masa sahaja, bukan masa Raya aje.. 😋.