Recipe: Yummy Pais Tempoyak Petai #kchup

Pais Tempoyak Petai #kchup.

Pais Tempoyak Petai #kchup You can cook Pais Tempoyak Petai #kchup using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Pais Tempoyak Petai #kchup

  1. You need 1/2 kg of ikan kembung/ikan patin.
  2. You need 3 of @4 sudu besar tempoyak.
  3. You need 10 of tangkai cili padi kampung.
  4. You need of Isi petai ikut kesukaan.
  5. It's of Garam secukupnya.
  6. It's of Gula secukupnya.
  7. You need of Serbuk perasa(jika perlu).
  8. It's 1 of sudu kecil Kunyit.
  9. Prepare Daun of kunyit(untuk membalut ikan).

Langkah memasak Pais Tempoyak Petai #kchup

  1. Cuci ikan kembung hingga bersih. Ikut resepi asal guna ikan patin tapi patin di Kedah tak sedap macam dekat Pahang jadi guna ikan kembung je..
  2. Tumbuk cili padi hingga hancur kemudian gaul bersama tempoyak,gula,garam,serbuk perasa,kunyit dan petai..
  3. Letakkan sedikt bahan-bahan yang telah digaul di atas daun kunyit. Kemudian letakkan ikan dan letakkan sedikit lagi bahan tadi di atas ikan serta ratakan..
  4. Kemudian balut ikan dengan daun kunyit dan di bakar sehingga masak. Boleh juga diletakkan ke dalam aluminium foil..
  5. Setelah masak boleh dihidangkan bersama nasi putih dan di makan semasa masih panas..