Pais Tempoyak Petai #kchup.
You can cook Pais Tempoyak Petai #kchup using 9 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Pais Tempoyak Petai #kchup
- You need 1/2 kg of ikan kembung/ikan patin.
- You need 3 of @4 sudu besar tempoyak.
- You need 10 of tangkai cili padi kampung.
- You need of Isi petai ikut kesukaan.
- It's of Garam secukupnya.
- It's of Gula secukupnya.
- You need of Serbuk perasa(jika perlu).
- It's 1 of sudu kecil Kunyit.
- Prepare Daun of kunyit(untuk membalut ikan).
Langkah memasak Pais Tempoyak Petai #kchup
- Cuci ikan kembung hingga bersih. Ikut resepi asal guna ikan patin tapi patin di Kedah tak sedap macam dekat Pahang jadi guna ikan kembung je..
- Tumbuk cili padi hingga hancur kemudian gaul bersama tempoyak,gula,garam,serbuk perasa,kunyit dan petai..
- Letakkan sedikt bahan-bahan yang telah digaul di atas daun kunyit. Kemudian letakkan ikan dan letakkan sedikit lagi bahan tadi di atas ikan serta ratakan..
- Kemudian balut ikan dengan daun kunyit dan di bakar sehingga masak. Boleh juga diletakkan ke dalam aluminium foil..
- Setelah masak boleh dihidangkan bersama nasi putih dan di makan semasa masih panas..