Pengat Keladi Sagu Biji Cendol.
You can have Pengat Keladi Sagu Biji Cendol using 10 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Pengat Keladi Sagu Biji Cendol
- It's 1/2 of biji keladi dipotong dadu—rebus-toskan.
- You need 2 of biji keledek dipotong dadu—rebus- toskan.
- It's 3 of ketul gula melaka.
- You need 1 cawan of gula pasir.
- Prepare 1 kotak of santan 200 gm.
- You need 2 of mangkuk air.
- It's 5 helai of d. pandan-disimpul.
- Prepare 1 of paket sagu bila.
- Prepare 2 of pewarna( merah&hijsu.
- Prepare 1 cawan of cendol.
Langkah memasak Pengat Keladi Sagu Biji Cendol
- Mula-mula, gula melaka, gula pasir dan air dimasak hingga cair -ditapis. Sagu biji dibahagi dua. Letak warna dan direbus- toskan..
- Tuangkan santan, gula melaka, sagu biji, daun pandan, air ke dalam periuk lalu dikacau dan tunggu sehingga mendidih, masukkan keledek dan keladi sambil dikacau perlahan-lahan..
- Akhir sekali bubuh sedikit garam dan tuangkan cendol, digaul sehingga rata. Dah siap bolehlah dihidangkan..
- .