Easiest Way to Cook Appetizing Cendol Sagu Gula Melaka

Cendol Sagu Gula Melaka.

Cendol Sagu Gula Melaka You can have Cendol Sagu Gula Melaka using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Cendol Sagu Gula Melaka

  1. It's 1 of mangkuk cendol kering (direbus).
  2. It's 1 kotak of kecil santan (200g).
  3. You need 1/2 cawan of susu pekat manis.
  4. You need 1/2 cawan of susu cair.
  5. It's 1 kotak of kecil susu segar (200ml).
  6. Prepare 1/2 of sk garam kasar.
  7. Prepare 1 cawan of air.
  8. It's 1/2 cawan of gula better brown.
  9. It's 1/2 cawan of gula merah.
  10. It's 2 of ketul gula melaka.
  11. You need 1 cawan of sirap gula melaka.
  12. You need 2 helai of daun pandan.

Langkah memasak Cendol Sagu Gula Melaka

  1. Didihkan air & masukkan sagu kering ketika air sudah mendidih, kacau & rebus sehingga cendol bertukar menjadi jernih. Cuci dengan air sejuk & toskan..
  2. Masukkan santan, susu cair, susu segar, susu pekat ke dalam periuk. Gunakan api perlahan & masukkan garam kacau dlm 5 minit & tutup api..
  3. Masukkan air, gula perang, gula merah, gula melaka & daun pandan ke dalam periuk & kacau dengan api perlahan sehingga kesemua larut.
  4. Di dalam mangkuk atau cawan. Letakkan sagu & tuangkan sedikit sirap gula melaka & kacau. Tunggu gula meresap 1-2 minit. Tuang lagi sedikit sirap gula melaka..
  5. Masukkan air gula yang sudah dimasak, santan & ketulan ais. Kacau-kacau siap..