Cendol Sagu Gula Melaka.
You can have Cendol Sagu Gula Melaka using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Cendol Sagu Gula Melaka
- It's 1 of mangkuk cendol kering (direbus).
- It's 1 kotak of kecil santan (200g).
- You need 1/2 cawan of susu pekat manis.
- You need 1/2 cawan of susu cair.
- It's 1 kotak of kecil susu segar (200ml).
- Prepare 1/2 of sk garam kasar.
- Prepare 1 cawan of air.
- It's 1/2 cawan of gula better brown.
- It's 1/2 cawan of gula merah.
- It's 2 of ketul gula melaka.
- You need 1 cawan of sirap gula melaka.
- You need 2 helai of daun pandan.
Langkah memasak Cendol Sagu Gula Melaka
- Didihkan air & masukkan sagu kering ketika air sudah mendidih, kacau & rebus sehingga cendol bertukar menjadi jernih. Cuci dengan air sejuk & toskan..
- Masukkan santan, susu cair, susu segar, susu pekat ke dalam periuk. Gunakan api perlahan & masukkan garam kacau dlm 5 minit & tutup api..
- Masukkan air, gula perang, gula merah, gula melaka & daun pandan ke dalam periuk & kacau dengan api perlahan sehingga kesemua larut.
- Di dalam mangkuk atau cawan. Letakkan sagu & tuangkan sedikit sirap gula melaka & kacau. Tunggu gula meresap 1-2 minit. Tuang lagi sedikit sirap gula melaka..
- Masukkan air gula yang sudah dimasak, santan & ketulan ais. Kacau-kacau siap..