How to Cook Delicious Badak Berendam

Badak Berendam.

Badak Berendam You can have Badak Berendam using 17 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.

Ramuan Badak Berendam

  1. You need of Bahan2 Inti Kelapa.
  2. You need of 💚 1/2 biji kelapa parut (putih sahaja).
  3. It's of 💚 1/2 cwn gula melaka.
  4. Prepare of 💚 2 sudu besar gula pasir.
  5. You need of 💚 1/2 cwn air.
  6. It's of 💚 2 helai daun pandan-di simpul.
  7. It's of 💚 1 sudu besar tepung gandum.
  8. It's of Bahan2 Bebola Badak.
  9. It's of 💚 3 cwn tepung pulut.
  10. You need of 💚 3 sudu besar tepung gandum.
  11. You need of 💚 1 sudu teh garam halus.
  12. You need of 💚 1 1/8 cwn air daun pandan- (guna 4-6 helai daun pandan).
  13. You need of 💚 4-5 titik pewarna hijau.
  14. Prepare of Dadih Santan.
  15. It's of 💚 5 cwn santan.
  16. You need of 💚 4 sudu besar tepung beras.
  17. You need of 💚 1 1/2 sudu teh garam.

Langkah memasak Badak Berendam

  1. (Inti Kelapa) Cairkan gula2 bersama air & daun pandan. Masukkan kelapa & kacau rata.
  2. Setelah air kering, masukkan tepung. Kacau sebati. Jgn sampai terlalu kering. Inti sedap jika sedikit lembap. Sejukkan & bulat2kan inti.
  3. (Bebola Badak) Satukan tepung2 & garam. Masukkan air daun pandan & pewarna. Gaul hingga menjadi doh. Jika masih tidak menjadi doh, tambah air sedikit lagi.
  4. Ambil sedikit doh, leperkan & letak inti. Tutup & gentel bulat.
  5. Didihkan air & masukkan bebola. Bila sudah timbul, angkat & toskan. Masukkan ke dlm air supaya tidak melekat di antara satu sama lain.
  6. (Dadih Santan) Masak semua bahan2 di atas api sederhana. Kacau sentiasa hingga pekat & meletup-letup. Tuang ke atas bebola. Sedap di hidang sejuk2 dari peti ais.