Recipe: Appetizing Assam Laksa

Assam Laksa.

Assam Laksa You can have Assam Laksa using 31 ingredients and 14 steps. Here is how you achieve that.

Ramuan Assam Laksa

  1. You need of Bahan Utama Kuah.
  2. It's 3 of ekor ikan kembung (sederhana besar).
  3. You need 1 batang of serai di titik.
  4. It's 2 of asam keping.
  5. You need 1 of jug air.
  6. Prepare 2 tbs of garam.
  7. Prepare of Bahan Sampingan Kuah.
  8. It's 1 of senduk minyak untuk menumis.
  9. It's 1 of biji bawang merah*.
  10. You need 1 ulas of bawang putih*.
  11. Prepare of Halia (ibu jari)*.
  12. It's of Lengkuas (ibu jari)*.
  13. Prepare of (* di kisar bersama).
  14. Prepare of Separuh biji buah nenas dikisar.
  15. Prepare 2 tbs of cili kisar.
  16. Prepare 1 tbs of bahan perasa (sy gunakan Knorr).
  17. It's 4 of asam keping.
  18. Prepare of Asam jawa buang biji (3 x ibu jari).
  19. Prepare of Tambahan air untuk adjust kepekatan kuah.
  20. It's of Garam, gula dan asam jawa ** (jika perlu untuk adjust rasa).
  21. Prepare Daun of kesum (sy letak 7 tangkai).
  22. You need Daun of pudina (sy letak 3 tangkai).
  23. Prepare of Bahan dimakan bersama.
  24. Prepare of Salad (jenis green coral)".
  25. It's of Timun*.
  26. You need of Telur rebus di belah dua.
  27. Prepare of Cili api*.
  28. Prepare of Nenas*.
  29. You need of (* diracik halus).
  30. It's Daun of pudina.
  31. It's 1 of paket laksa siap rebus (1kg).

Langkah memasak Assam Laksa

  1. Siang ikan dan buang kan isi perut. Tunggu air mendidih dan masukkan semua bahan utama..
  2. Siap di rebus, asingkan isi dan tulang ikan (air rebusan ketepikan dulu). Buah nenas di proses dan potong separuh. Bawang, halia dan lengkuas juga dihiris. Kisar berasingan..
  3. Panaskan minyak, api sederhana kecil. Tumis cili kisar sehingga pecah minyak..
  4. Masukkan bunga kantan dan bawang, halia, lengkuas kisar. Kacau hingga naik bau..
  5. Tuang kan kisaran isi ikan, air tulang ikan dan nenas. Kacau sebati dan biarkan merenih (5minit) api kecil..
  6. Masuk air rebusan ikan, asam keping dan asam jawa. Kacau sebati. Tunggu hingga mendidih,api sederhana..
  7. Tambahkan air jika kuah pekat. Ketika ini boleh perasakan dengan bahan perasa, garam dan gula** jika perlu. Masam juga boleh adjust pada waktu ini, lebih kan asam jawa jika masam nya kurang pada tekak..
  8. Akhir sekali masukkan daun pudina dan kesum. Kecil kan api, biarkan merenih dalam 15 minit. Tutup kan api..
  9. Jika guna laksa siap rebus, celur seketika dalam air mendidih dan bilas untuk buang kanji. Toskan laksa..
  10. Sediakan ulam dan bahan sampingan untuk dimakan bersama laksa..
  11. Tips = Bagi yg tiada alahan dan ingin campur kan petis udang dan belacan, boleh kisar kan belacan bersama bawang. Petis pula di masukkan pada langkah no 5. Gemarkan kuah yg lebih pedas, kisar 5 biji cili api merah bersama bawang..
  12. Tips = Tambahkan gula jika nenas yg digunakan kurang manis. Untuk resepi ini sy gunakan nenas madu..
  13. Tips = Lebih enak dimakan jika dibiarkan 4 jam sebelum dimakan kerana kuah akan menjadi semakin pekat sebati. Jika ingin dimakan tengahari atau petang, seeloknya di sediakan pada awal pagi. Setiap kali di panaskan boleh adjust kepekatan kuah dgn air tambahan..
  14. Tips = Pastikan laksa ditos sehingga habis air lebihan. Ini kerana akan menjejas kan rasa dan pekat kuah bila air laksa bercampur dengan kuah..