Recipe: Appetizing Laksam

Laksam. Jom ikut saya layan cara cara membuat laksam ni. The laksam noodle is made with a mixture of rice flour and wheat flour. Slightly thicker than the usual flat rice noodle (kuey teow), making the laksam noodle has always been more like a homemade affair - they are almost never seen or sold readily made and packed in the market unlike all the other easily available types of noodle.

Laksam Laaa yang ni, ulang tayang jer. Dah ada resepinya yang saya kongsikan dulu. Tapi tak apalah untuk menyenangkan, tak payah nak cari cari, klik jer di SINI. You can cook Laksam using 19 ingredients and 9 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Laksam

  1. Prepare 2 cawan of tepung beras.
  2. It's 1/4 cawan of tepung gandum.
  3. Prepare 1 of sudu kecil garam.
  4. Prepare 2 cawan of air panas.
  5. You need 1 cawan of air biasa.
  6. You need 1 of sudu minyak masak.
  7. Prepare of Kuah laksam.
  8. It's 10 of ekor ikan kembung.
  9. Prepare 1 of labu bawang besar.
  10. It's 1 ulas of bawang putih.
  11. Prepare 1 of inci halia.
  12. Prepare 1 kotak of kecil santan.
  13. You need 1 of sudu kecil garam.
  14. You need 1 of sudu kecil serbuk lada hitam.
  15. It's of Sayur.
  16. It's 100 gram of taugeh.
  17. Prepare 1/2 of biji timun.
  18. You need 100 gram of kacang panjang.
  19. Prepare 100 gram of daun selom.

Saya masih menggunakan resepi yang sama kerana kuah ini memang menjadi seperti kuah laksam Kelantan. To Make the Laksam Gravy When the fish has cooled, debone the fish and then place the flesh in a food processor along with the ginger, garlic and shallots and blend into a thick paste. In a large saucepan, pour in the coconut milk along with the remaining tamarind puree and water. Laksam merupakan sejenis masakan pantai timur yang diperbuat daripada tepung beras dan dimakan bersama kuah dan ulaman.

Langkah memasak Laksam

  1. Campurkan bahan-bahan laksam. Kacau sebati. Panaskan periuk kukus. Sapu minyak di atas pinggan IKEA. Letakkan atas pengukus. Tuang satu senduk adunan laksam..
  2. Kukus selama 5 minit hingga laksam naik gelembung menandakan laksam telah masak..
  3. Angkat dan gulung laksam. Ulang hingga semua adunan habis dikukus..
  4. Untuk kuah, rebus ikan dan asingkan isi dengan tulang..
  5. Kisar bawang, halia dan isi ikan. Masukkan ke dalam periuk..
  6. Kisar tulang ikan dan tapis. Ambik air tulang ikan yang telah ditapis sahaja. Buang tulang. Masukkan air tulang ikan kedalam periuk..
  7. Masukkan santan dan kacau sebati. Masak kuah hingga mendidih. Kuah laksam perlu dikacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak. Guna api perlahan..
  8. Potong laksam. Cuci sayur dan hiris halus..
  9. Masukkan laksam ke dalam mangkuk. Taburkan sayur. Tuang kuah. Sedia untuk dihidangkan..

Biasanya adunan cair tepung beras ini akan pada tudung periuk dan dimasak. Resepi Laksam, yang berasal dari negeri cik siti Wan Kembang dan memang sangat sedap. Che Nom memang peminat laksam sebab ada terdapat ulam-ulaman segar seperti hirisan bunga kantan, daun kesum, timun, kacang dan lain-lain lagi mengikut kesukaan dan selera masing-masing. Laksam, also known in Thailand as lasae (Thai: ละแซ), a speciality of the Northeastern Malaysian states of Kelantan, Terengganu, and Kedah, is made with very thick flat white rice flour noodles in a rich, full-bodied white gravy of boiled fish and coconut milk. Though usually made of fish flesh, it is sometimes made with eels.