Cheddar Cheese Cake.
You can have Cheddar Cheese Cake using 14 ingredients and 8 steps. Here is how you achieve that.
Ramuan Cheddar Cheese Cake
- It's of Bahan A.
- You need 260 g of susu cair.
- Prepare 80 g of butter.
- Prepare 250 g of cheddar cheese (parut halus).
- You need of Bahan B.
- It's 40 g of tepung gandum.
- You need 30 g of tepung jagung.
- Prepare of C Bahan.
- You need 6 of biji kuning telur.
- It's 1 of s/t parutan kulit lemon.
- You need of Bahan D.
- You need 6 of biji putih telur.
- It's 180 g of gula.
- Prepare 1 of s/t jus lemon.
Langkah memasak Cheddar Cheese Cake
- Cara -sediakan loyang 8' @ 9'....griskan ngan sedikit minyak dan alaskan ngan kertas kek....
- Masak bahan A ngan api sederhana hingga semua larut.. (kalau ada lg yg x larut kecil2 pn x apa....).
- Apa bila dah suam x berapa panas... masukkan bahan B... gaul rata ngan pemukul tangan je..
- Kemudian masukkan bahan C.. gaul hingga rata....
- Dalam bekas yang lain pukul putih telur hingga berbuih..masukkan jus leman juga gula kedalam... dan pukul lg hingga soft peak... (jgn pkl hingga terlalu kembang.. ckp hingga creamy dan berkilat).
- Masukkan adunan putih telur kedalam adunan keju tadi sedikit hinggasedikit..gaul ngan perlahan...guna spatula je....
- Kemudian masukkan kedalam loyang.. bakar guna kaedah steam bath.. pada suhu 150-160'c selama 50 minit...
- Siap....