Patin Masak Tempoyak.
You can have Patin Masak Tempoyak using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Patin Masak Tempoyak
- Prepare 1 of ekor ikan patin.
- You need 3 of sudu besar tempoyak.
- You need 5 of biji cili padi.
- It's 1 of biji bawang besar.
- Prepare 2 of inci kunyit hidup.
- Prepare 3 batang of serai - di ketuk.
- It's daun of kesom.
- You need 1 batang of bunga kantan.
- It's 2 helai of daun kunyit.
- You need 2 keping of asam keping.
- You need 2 of sudu kecil garam.
- It's 2 of sudu kecil gula.
Langkah memasak Patin Masak Tempoyak
- Bersihkan ikan patin. Belah 4 bahagian dan rendamkan seketika dengan tepung dan limau. Kemudian cuci bersih-bersih. Ketepikan.
- Cili padi, bawang merah, kunyit hidup dan tempoyak di kisar.
- Panaskan periuk. Masukkan ke dalam periuk semua bahan yang di kisar dan serai. Tambahkan 1 cawan air..
- Bila kuah dah mendidih bolehlah di masukkan ikan. Masukkan daun kesom, bunga kantan di belah 2 dan daun kunyit. Bila dah mendidih bolehlah di masukkan asam keping, garam dan gula..
- Jangan masak ikan terlalu lama. Kuah dah mendidih terus matikan api dan bolehlah dihidangkan..