Recipe: Delicious Patin Masak Tempoyak

Patin Masak Tempoyak.

Patin Masak Tempoyak You can have Patin Masak Tempoyak using 12 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Patin Masak Tempoyak

  1. Prepare 1 of ekor ikan patin.
  2. You need 3 of sudu besar tempoyak.
  3. You need 5 of biji cili padi.
  4. It's 1 of biji bawang besar.
  5. Prepare 2 of inci kunyit hidup.
  6. Prepare 3 batang of serai - di ketuk.
  7. It's daun of kesom.
  8. You need 1 batang of bunga kantan.
  9. It's 2 helai of daun kunyit.
  10. You need 2 keping of asam keping.
  11. You need 2 of sudu kecil garam.
  12. It's 2 of sudu kecil gula.

Langkah memasak Patin Masak Tempoyak

  1. Bersihkan ikan patin. Belah 4 bahagian dan rendamkan seketika dengan tepung dan limau. Kemudian cuci bersih-bersih. Ketepikan.
  2. Cili padi, bawang merah, kunyit hidup dan tempoyak di kisar.
  3. Panaskan periuk. Masukkan ke dalam periuk semua bahan yang di kisar dan serai. Tambahkan 1 cawan air..
  4. Bila kuah dah mendidih bolehlah di masukkan ikan. Masukkan daun kesom, bunga kantan di belah 2 dan daun kunyit. Bila dah mendidih bolehlah di masukkan asam keping, garam dan gula..
  5. Jangan masak ikan terlalu lama. Kuah dah mendidih terus matikan api dan bolehlah dihidangkan..