Asam Pedas Melaka Mak Jenap.
You can have Asam Pedas Melaka Mak Jenap using 5 ingredients and 6 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Asam Pedas Melaka Mak Jenap
- It's of senduk besar cili blend 3B.
- It's of sudu besar asam jawa bungkus.
- It's of sudu besar kunyit kisar.
- You need of Segenggam daun kesum.
- You need of Garam secukup rasa.
Langkah memasak Asam Pedas Melaka Mak Jenap
- Rendam dulu kepalan asam jawa dalam semangkuk air untuk lembutkan dia agar senang diramas nanti. Ketepikan dulu..
- Tumis cili blend 3B (cili kisar + bawang besar/merah + bawang putih + belacan) sampai pecah minyak atau garing..
- Ramas asam jawa yang direndam tadi untuk dapatkan airnya. Curah air asam jawa tu ke dalam kuali berisi cili yang dah garing tadi. Kacau rata-rata. Kalau kuahnya nampak pekat sangat, boleh tambah lagi air asam jawa dalam semangkuk dua. Boleh guna balik baki asam jawa yang dah ramas tadi. Tapi kalau nak lagi masam kuahnya, tambah je asam jawa sikit lagi sampai kena pada tekak..
- Tambah kunyit kisar dan garam secukup rasa. Kacau rata-rata dan biarkan kuah mendidih..
- Bila dah mendidih, tambah ayam atau ikan. Kecilkan api. Biarkan dalam 10-15 minit sampai ikan atau ayam masak..
- Siap! Asam pedas ni kalau disimpan lagi lama, lagi sedap rasanya sebab makin lama disimpan, makin pekat dan sebati kuahnya. Bila dah pekat tu, paling sedap pekena dengan roti canai. Sekeping pun tak cukup. Bertambah-tambah. Silap haribulan ukurlilit pinggang pun bertambah-tambah..