Recipe: Tasty Ikan Patin Tempoyak

Ikan Patin Tempoyak.

Ikan Patin Tempoyak You can cook Ikan Patin Tempoyak using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.

Ramuan Ikan Patin Tempoyak

  1. Prepare 2 of ekor ikan patin.
  2. Prepare 2 of ruas kunyit hidup.
  3. You need 12-15 of biji cili kecil merah.
  4. Prepare 2 cawan of tempoyak.
  5. You need 2 of ikat daun kesum.
  6. It's 1 helai of daun kunyit.
  7. It's 4 batang of serai.
  8. Prepare 7-8 of biji belimbing buluh.
  9. You need 1 of biji timun tua (timun kuning).
  10. It's 1 of kuntum bunga kantan (dibelah).
  11. It's of Garam,gula secukupnya.

Langkah memasak Ikan Patin Tempoyak

  1. Bersihkan ikan dengan air asam jawa diikuti dengan tepung gandum untuk hilangkan bau hanyir..
  2. Blend tempoyak bersama cili dan kunyit hidup dengan air. Tuang dalam periuk..
  3. Masukkan daun kesum,daun kunyit dikoyak2, serai,timun tua dan belimbing buluh. Masak hingga mendidih. Perasakan dgn garam dan gula..
  4. Masukkan ikan,masak hingga ikan masak..