Ikan Patin Tempoyak.
You can cook Ikan Patin Tempoyak using 11 ingredients and 4 steps. Here is how you cook it.
Ramuan Ikan Patin Tempoyak
- Prepare 2 of ekor ikan patin.
- Prepare 2 of ruas kunyit hidup.
- You need 12-15 of biji cili kecil merah.
- Prepare 2 cawan of tempoyak.
- You need 2 of ikat daun kesum.
- It's 1 helai of daun kunyit.
- It's 4 batang of serai.
- Prepare 7-8 of biji belimbing buluh.
- You need 1 of biji timun tua (timun kuning).
- It's 1 of kuntum bunga kantan (dibelah).
- It's of Garam,gula secukupnya.
Langkah memasak Ikan Patin Tempoyak
- Bersihkan ikan dengan air asam jawa diikuti dengan tepung gandum untuk hilangkan bau hanyir..
- Blend tempoyak bersama cili dan kunyit hidup dengan air. Tuang dalam periuk..
- Masukkan daun kesum,daun kunyit dikoyak2, serai,timun tua dan belimbing buluh. Masak hingga mendidih. Perasakan dgn garam dan gula..
- Masukkan ikan,masak hingga ikan masak..