Kerabu Mangga dan Ikan Kembung.
You can cook Kerabu Mangga dan Ikan Kembung using 18 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Kerabu Mangga dan Ikan Kembung
- You need 3 of biji buah mangga.
- Prepare of Bahan A.
- It's 7 of ekor ikan.
- It's 1 cawan of air.
- It's of Bahan B (dikisar).
- Prepare 1/2 cawan of santan pekat.
- It's 3 of biji Cili merah.
- You need 5 of biji Cili padi.
- It's 1 of inci Belacan.
- You need 1 of sudu kecil Garam.
- It's 2 of sudu besar Gula.
- You need 1 of inci Halia.
- It's 2 batang of Serai.
- It's 3 of sudu besar kerisik.
- You need 1 of labu bawang besar.
- You need of Bahan C (dimayang).
- It's 1 of labu bawang merah.
- It's 1 of inci halia.
Langkah memasak Kerabu Mangga dan Ikan Kembung
- Kupas dan cuci mangga. Cincang@ sagat mangga. Buang biji mangga..
- Masukkan garam dan 1 cawan air. Rendam 10 minit untuk kurangkan rasa masam. Kemudian ramas mangga dan toskan mangga. Lalukan air dan biarkan dalam penapis..
- Rebus ikan kembung hingga mendidih. Tutup api dan toskan. Asing isi ikan dan buang tulang. Ramas isi ikan..
- Kisar bahan B..
- Masukkan mangga ke dalam bekas. Masukkan hirisan bawang besar, halia, dan isi ikan. Tuang bahan B dan kacau sebati..
- Kacau sebati kerabu. Sedia untuk dihidangkan..
- Siap untuk dihidangkan dan dimakan dengan nasi panas..