Pampis Mackerel.
You can cook Pampis Mackerel using 20 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Pampis Mackerel
- Prepare 1 of Ekor Ikan Mackerel (500 gm).
- You need 1/2 of Biji limau nipis.
- It's 1 of ikat Daun Kemangi.
- You need 1 Batang of Daun bawang di hiris.
- You need 1 helai of Daun Pandan disimpul.
- Prepare 2 batang of Serai dengan ketuk.
- Prepare 1 helai of Daun Kunyit muda di hiris halus.
- You need 5 helai of Daun limau.
- Prepare 1/2 Tsp of Gula pasir.
- It's 1 Tsp of Garam Halus.
- It's 1 Tsp of Serbuk Pati ayam.
- You need 50 ml of Minyak Sayur Untuk menumis.
- You need of 👉 Bahan kisar.
- Prepare 40 gm of Bawang Merah.
- You need 20 gm of Bawang Putih.
- It's 5 gm of Kunyit hidup.
- It's 1 Batang of Serai bagian putihnya.
- You need 10 gm of Halia.
- It's 30 of Cili Merah.
- It's 30 gm of Cili Padi Merah.
Langkah memasak Pampis Mackerel
- Sediakan bahan-bahan, cuci bersih ikan Mackerel,peraskan dengan limau nipis, diamkan selama 10 Minit,bilas kembali,kukus ikan hingga matang,sejukan dan Ambil Isi ikan sahaja. (Tulang dan kepala ikan di buang).
- Blender bahan Kisar sehingga halus. Ketepikan.
- Panaskan Minyak, Masukkan bahan kisar, serai, daun pandan, dan Daun limau, tumiskan sehingga naik bau. Masukkan hirisan Daun kunyit, garam, serbuk pati ayam, dan gula pasir, kacau rata..
- Masukkan isi ikan yang telah di carik,gaul rata, dan masak sehingga Bumbu meresap.
- Terakhir masukan daun kemangi dan Hirisan Daun bawang, gaulkan sehingga sedikit layu,tutup api dan sedia dihidangkan..
- Pampis Mackerel ready to serve... Sedapnya 🤤🤤🤤.
- Selamat mencuba dan semoga bermanfaat 😘😘😘.