Grill Salmon with spaghetti perchik gravy.
You can cook Grill Salmon with spaghetti perchik gravy using 21 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Grill Salmon with spaghetti perchik gravy
- You need of bahan untuk di panggang (grill).
- It's of Sekeping ikan salmon dibersihkan.
- You need 1 of sudu besar rempah cajun.
- You need 1 of sudu besar minyak masak.
- Prepare of bahan kuah (gravy).
- You need 2 batang of serai diketuk.
- It's 1 keping of asam keping.
- It's 1/2 keping of gula nissey (gula merah kelantan).
- You need 1 of sudu garam.
- It's 1 of sudu besar gula.
- It's 1 kotak of santan.
- Prepare of bahan dikisar.
- Prepare 3 ulas of bawang merah kecil.
- It's 2 ulas of bawang putih.
- Prepare 1 inchi of halia.
- You need 1 cawan of air.
- Prepare of bahan spaghetti.
- You need 100 gram of spaghetti.
- It's 1 of litre air.
- You need 1 of sudu garam kecil.
- You need 1 of sudu minyak.
Langkah memasak Grill Salmon with spaghetti perchik gravy
- Ikan salmon di gaulkan dengan rempah cajun dan di panggang di dalam kuali bersama minyak. Anggaran 2 minit untuk setiap belah bahagian. Biarkan masak..
- Untuk membuat kuah perchik. Kisar bahan-bahan yang telah dinyatakan diatas dengan semangkuk air. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk (santan, gula nisey, asam keping, serai di ketuk, garam) biarkan masak dengan api perlahan..
- Spaghetti dimasak dengan memasukkan seliter air, garam dan minyak. Biarkan air mendidih dan di masukkan spaghetti. Masak antara 6-7 minit. Saya guna spaghetti brand barilla..
- Apabila semua bahagian spaghetti, ikan & kuah masak, bolehlah dihidangkan bersama lobak merah dan perahan lemon. Cubalah... tentu dapat memikat rasa...