Patin Masak TEMPOYAK.
You can cook Patin Masak TEMPOYAK using 10 ingredients and 7 steps. Here is how you cook that.
Ramuan Patin Masak TEMPOYAK
- It's 1 of ekor (700 gm) Ikan Patin Sungai.
- Prepare 8 of biji Cili padi merah.
- You need 7 of biji Cili padi hijau.
- Prepare 1 of inci (12 gm) Kunyit.
- Prepare 250 gm of Tempoyak.
- Prepare 1 liter of Air.
- It's 20 gm of Daun Kesum.
- Prepare of Secukup rasa Garam.
- It's of Secukup rasa Gula melaka.
- Prepare of Secukup rasa Serbuk ayam (Optional).
Langkah memasak Patin Masak TEMPOYAK
- Sediakan bahan-bahan.
- Cuci bersih ikan patin, toskan.
- Tumbuk cili padi merah, cili padi hijau dan kunyit.
- Masukkan ke dalam deep fryer/periuk, bahan yang telah ditumbuk, tempoyak, air, garam dan gula. Kemudian kacau sehingga melarut dan sebati, selepas itu masak sehingga mendidih.
- Masukkan ikan patin, masak sehingga ikan masak, selepas ikan menjadi lembut, masukkan daun kesum, didihkan lagi untuk seketika. Betulkan rasa, keluarkan dan padamkan api.
- Hidangkan Patin Masak TEMPOYAK dengan nasi putih, dan ulam/lalapan kesukaan anda..
- Sangat Sedap... Mantap... Menggoda jiwa....🤤🤤🤤😁😁😁 Selamat mencuba dan Semoga berjaya. Nikmatilah...😘😘😘.